На Херсонщині відновлюють ліси

3 года назад 0

Лише у поточному 2021 році на Херсонщині вже відновили ліси на площі 392 гектари, — розказав перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Михайленко.
Площа Великокопанівського лісництва — більше 19 тис. гектарів. " Видно вдалині насадження, які були висаджені ще 2015-го року. Зараз вони піднімаються і вже деякою мірою виконують свою функцію зі стримування пісків. Оскільки цей ліс у першу чергу виконує екологічну функцію — тримають піски, а не слугує місцем вирощування та заготівлі деревини ", — каже директор Великокопанівського лісомисливськкого господарства Юрій Савлук.
У розсаднику лісництва вирощують посадковий матеріал, розказує провідний інженер лісових культур Володимир Мауркевич. " Поточного року ми висіяли насіння сосни кримської на площі 0,8 гектарів. Плануємо отримувати мільйон сіянців однорічних. Потім залишаємо їх на дорощення 2-річне для того, щоб створювати лісові культури на нашому лісокультурному фонді ", — каже Мауркевич.
Цього року було заліснено 32 гектари лісу, говорить головна ліснича Ольга Тарасенко: " Ці лісові культури створені з сосни кримської – це монокультури. Згідно з типів умов місцезростання – це в нас тут "А0 нульове", тобто чистий пісок. Найвитривалішою породою вважається, у цьому випадку, тільки сосна кримська. Тільки ця порода може витримати такі спекотні погодні умови ", — говорить Ольга Тарасенко.
Остання масштабна пожежа сталась у цьому лісництві 2012-го року. Тоді горіло на 178 гектарах. Цього року сталось вже 5 пожеж, розповідає Ольга Тарасенко: " Площа пожеж цього року — до 3 гектарів. Ми бачимо тенденцію до зменшення. Цього року весна була трохи затяжною та дощовою. Це також посприяло, що зменшилась кількість лісових пожеж ", — каже Тарасенко.
На лісопожежній станції є 9 автомобілів для гасіння пожеж. На території є пожежна вежа, де працює спостерігач. Її висота — 36 метрів. " Звідси ми виявляємо напрямок по азимуту пожежі та виявляємо квартал та відділ пожежі. У подальшому ми вилітаємо дроном і виявляємо точні координати пожежі. Наприклад, в умовах поганої видимості ми можемо за допомоги тепловізійної камери виявити координати пожежі ", — каже лісничий Артем Боцман.
Від початку року на Херсонщині сталась 31 пожежа, говорить начальниця обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч. " Завжди травень місяць і пік у нас піде кінець серпня, початок вересня, коли в нас відкривається грибний сезон. Дуже велика кількість населення в лісі. Люди, на жаль, не дотримуючись пожежної безпеки, спричиняють велику кількість пожеж ", — каже Касіч.
" Протягом поточного року до підрозділів поліції Херсонщини не надходило жодної заяви чи повідомлення або ж виявлено факти про підпалу лісових масивів. Відповідальність за підпали настає за ст. 245 ККУ. Санкції статті передбачає обмеження волі терміном від 2 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк ", — говорить речниця Нацполіції в Херсонській області Тетяна Скуба.

За матеріалами Суспільне. Херсон