На Херсонщині відзначили День кримськотатарського прапора

3 года назад 0

26 червня Україні, зокрема і на Херсонщині, відзначається День кримськотатарського прапора. Датою святкування був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, який відбувся 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, вже після проголошення Україною незалежності. І саме тоді цей прапор був прийнятий Курултаєм як національний.

З нагоди свята  над адмінбудівлею Херсонської обласної державної адміністрації урочисто підняли два прапори: український і кримськотатарський. Як зазначив очільник області Сергій Козир, такі заходи демонструють українцям, які проживають в Криму, що вони не сам на сам з окупантом:

«Для Херсонщини питання Криму є надзвичайно важливим, адже наша область нерозривно пов’язана з тимчасово окупованим півостровом. Я завжди наголошую, кримськотатарський народ – невід’ємна частина великої української родини.  Вірю, що у звільненому від російських окупантів Криму зовсім скоро піднесуться вгору  українські та  кримськотатарські прапори. Тож нехай завжди поруч із Державним Прапором України, гордо майорить і прапор кримськотатарського народу».

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було ухвалено рішення відзначати День національного прапора 26 червня. Його мета – об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки. 

За словами голови Херсонського міського Меджлісу Ібрагіма Сулейманова, такі заходи необхідні і дуже важливі для людей, насамперед для тих, які нині живуть в окупації:

«Це один із найважливіших днів для кримськотатарського та українського народів. Кримськотатарський народ зазнав багато репресій від окупанта. Тож, нам важливо про це говорити і пам’ятати, адже це надихає на перемогу».

З моменту свого існування кримськотатарський прапор в різні часи піддавався заборонам. Так, у 1929 році комуністична влада проголосила блакитний прапор «буржуазно-націоналістичним» і заборонила його використання. У місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Вже у 1970-1980 роках значна частина кримськотатарської молоді не знала свого прапору. Саме з моменту повернення кримських татар до Криму за часів незалежної України прапор почав своє відродження разом зі своїм народом.

«У цей день ми шануємо сильних людей, на долю яких випали трагічні події. Сьогодні, разом з вами, ми продовжуємо боротьбу за повернення Криму під контроль України. Віримо, що настане час, коли блакитний стяг із золотою тамгою замайорить над українським півостровом. Від всієї душі вітаємо вас зі святом! Бажаємо всім кримським татарам миру, щастя і пам’ятайте: два прапори – єдина країна!», – відзначив у вітальному слові голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.