На Херсонщині виступають проти ліквідації лісових господарств

3 года назад 0

В Державному агентстві лісових ресурсів анонсували реформування галузі.

Проти намірів Держлісагентства ліквідувати державне підприємство “Каховське лісове господарство” виступила Каховська райрада.
— До нас надійшло звернення від працівників цього лісгоспу, які занепокоєні планами реорганізувати — по суті, ліквідувати — їхнє підприємство. Ця реформа зачепить всю Україну, а на Херсонщині з 7 діючих лісгоспів попередньо планується залишити лише 3 , — прокоментував голова постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку райради Сергій Карпеченко.

На сесії Каховської райради 23 березня депутати вирішили направити звернення до уряду, Верховної ради України, Херсонської облдержадміністрації і обласного управління лісового та мисливського господарства з вимогою зберегти ДП “Каховське лісове господарство”.
— Це підприємство охоплює територію нового Каховського, Генічеського та старого Бериславського районів. Як можна об’єднувати такий величезний лісгосп? — обурений голова районної ради Валерій Брусенький.

“Подібне реформування призведе до зменшення чисельності лісової охорони у лісництвах, що в подальшому загрожує знищенню лісових насаджень пожежами та неконтрольованими самовільними незаконними рубками. У майбутньому це може завершитися знищенням лісового господарства Херсонщини в цілому. Переконливо вимагаємо зберегти в новоствореному Каховському районі ДП “Каховське лісове господарство” та збільшити кількість його працівників. Дане господарство має залишитися самостійним суб’єктом господарювання зі збереженням структури підприємства, бо це і робочі місця наших жителів, і надходження податків у наш район”, — зазначили у своєму зверненні депутати райради.

— Дійсно, в Держлісагентстві почала працювати робоча група, яка має розробити концепцію розвитку лісового господарства України. Одне з її питань, яке зачепить і Херсонщину — укрупнення діючих лісгоспів. Зараз у нас нараховується 7 таких підприємств, ще 3 перебуває в процесі ліквідації. Але скільки з них залишиться — 1, 3 чи 5 — я сказати не можу, бо всі відповідні рішення приймаються не на нашому рівні, а в Києві, — прокоментувала начальниця Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч.
За її словами, наразі остаточного рішення ще нема. Проте колективи лісгоспів області вже виступили проти реорганізації.

— Ми теж проти реорганізації і ліквідації наших підприємств, оскільки вважаємо, що наявна модель лісового господарства Херсонщини в наших умовах є найкращою. Ми пропонуємо залишити хоча б 5 лісгоспів, включаючи каховський, — додала Тетяна Касіч.
У свою чергу нещодавно призначений голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець на офіційному сайті відомства виступає в підтримку реформи галузі.

“Історія українських лісгоспів налічує десятки років. Вони створювалися під тогочасні умови і можливості. Тоді люди їздили не на швидкісних автомобілях, а на конях і мали один телефон. Сьогодні все змінилося. І ефективність підприємства, яке веде господарство на площі 10-15 тисяч гектар, недостатньо висока. Для прикладу, Німеччина вважає ефективним те господарство, яке заготовляє в рік не менше 1 млн м? деревини. Тому плануємо йти цим шляхом, щоб надати більше можливостей лісництвам і у фінансовому, і в технічному забезпеченні. Вони вже мають інфраструктуру, кадровий потенціал, а з нашого боку потрібна гідна заробітна плата і сучасне технічне забезпечення”,
— йдеться в офіційному роз’ясненні голови Держлісагентства.

Юрій Болоховець виступає й за проведення переатестації працівників лісгоспів.

“Люди мають розуміти, для чого вони носять форму і мають посвідчення представника державного органу в галузі лісового і мисливського господарства. Це серйозний статус, але не всі спроможні йому відповідати. Тому переатестація — це необхідний крок у рамках реформи… Після відповідних постанов Кабміну та наказів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів підприємства отримають суттєво інші економічні можливості, зможуть направити кошти на переоснащення і залучити кращих спеціалістів, які будуть отримувати гідну заробітну плату”, — пообіцяв він.

За висновками відомства, більшість обласних управлінь лісового та мисливського господарства країни у 2020 році не змогли забезпечити зростання чистого доходу від реалізації продукції. Це пояснили відсутністю поставок на експорт і спадом попиту на лісопродукцію на внутрішньому ринку, що у свою чергу призвело до зменшення цін та зменшення заготівлі деревини майже на 370 тис. м?.
Олег БАТУРІН
Новий день
Полина Светлова