Оплатили, але не отримали: чому до лікарень Херсонщини не надійшли кисневі станції

3 года назад 0

Безперервне постачання кисню – одна з умов лікування COVID-19. У лікарнях Голої Пристані та Олешках мали встановити кисневі станції, навіть в кінці минулого року оплатили повну вартість підприємству, яке мало як доставити. Та до цього часу лікарні так і не отримали станцій.

Головний лікар Голопристанської районної лікарні показує підвід до 5-поверхової будівлі кисневої станції

"Вона підіймається на другий поверх і розведення іде на всі 5 поверхів. Крім того, є відвід до балонів", — каже Владислав Житнюк.
Підвід від кисневої станції можна використовувати і для подачі кисню з балонів, закріплених на рампі. На сьогодні на території лікарні зроблено платформу, щоб встановити контейнер для кисню. 
У Голопристанській лікарні передбачено 200 ліжок для хворих на COVID-19. Киснем забезпечені понад 160, — розказав головний лікар Владислав Житнюк. Є 49 концентраторів кисню на 10 літрів і два на 20 літрів. Зараз кисень отримують 7 хворих, з них 1 — ковідний. Одного балону вистачає десь на 40 хвилин.
"Ми проплатили ще в грудні 3 мільйони 40 тисяч гривень за кисневу станцію, мільйон 700 за підключення кисневої станції до мережі і саме проведення мережі. Мережа практично завершена. 5-поверхова будівля повністю завершена. Ми під'єднали поки що під балон" . — розповів Владислав Житнюк .

Підрядник, з яким Голопристанська лікарня уклала договір, має запустити кисневу станцію 19 квітня, — розказав голова Голопристанської територіальної громади Олександр Бабич. За державною програмою для забезпечення киснем було надано 7 мільйонів гривень.

"Керівництво нашої лікарні поєднало себе договорами з недуже порядним підрядником. І він повинен був поставити обладнання для лікарні ще два місяці тому. Кошти були перераховані ще до нового року. Нам це стало відомо. Була зустріч з головою облдержадміністрації з паном Козирем. Він активно долучився і останній місяць ми активно працюємо над тим, щоб виконати цю державну програму" . — розповів Олександр Бабич.

Медичний директор КП "Олешківська багатопрофільна лікарня" Василь Борисов показує місце, де планують збудувати станцію.

"Першим етапом ми отримали контейнер, в якому буде змонтовано обладнання компресорне, яке буде видавати кисень з атмосферного повітря. Перед нами майданчик, де розпочнуться земляні роботи" , — каже Борисов .

За договором, укладеним з постачальником, обладнання для кисневої станції мало надійти ще у лютому, розказав Василь Борисов. "Постачальник написав, що виникли проблеми з постачанням обладнання. І проблема, коли буде поставлено обладнання. Тому ми підготували всі позовні заяви, почали нараховувати після закінчення терміну поставки пеню. Якщо піти шляхом розірвання цього договору, кошти, які були виділені на кисневу станцію, в Олешківський район не надійдуть, а надійдуть в державний бюджет і будуть використані в інших больових точках", — каже медичний директор лікарні.

На сьогодні Олешківська лікарня забезпечена медичним киснем. Його можна підвести до 225 з 245 ліжок, передбачених для ковід-пацієнтів. Задіяні відділення анестезіології, реанімації, інфекційне і терапевтичне.
"У нас забезпечена подача кисню до пацієнта мережею, яка розведена по всіх підрозділах, які дають допомогу хворим на ковід. Це 145 точок, а також 77 концентраторів. Три з них високо потокові 20 літрові, які можуть забезпечити від 4 до 6 пацієнтів в залежності від тяжкості стану" . — розповів Борисов.

 Постачальником кисневих станцій є компанія "Зелко Груп". Велика кількість замовлень з  лікарень, ковід у колективі та нові умови розмитнення – такі основні причини затримки постачання компонентів станцій, пояснив  директор Олександр Шведовський. Підприємство чекає на ліцензію два з половиною місяці.

"28 січня вони вже потрапили на розмитнення. Ми отримали відмову через те, що наша держава ввела з 1 січня у дію новий закон, згідно з яким всі обладнання, прилади, які заходять на територію України з вмістом креонів і вони мають підлягати дозуванню. Ми подали заявку 3 лютого до Міністерства економіки. Але ми все одно привезли партію нового обладнання за власний вже кошт і ми попросили відправника не заправляти і ми вже його розмитнили. На сьогодні я отримав повідомлення з Олешківської лікарні, що вони тільки на 15 травня будуть готові до пуску. Скадовськ і Гола Пристань все більш — менш підганяють, але теж Скадовськ не встигне прокласти мережі", — каже Шведовський.

Суспільне Херсон