Пандемія COVID-19 не відміняє імунізацію

4 года назад 0

Низькі показники охоплення щепленнями як по Україні, так і по Херсонській області викликають серйозне занепокоєння медичної спільноти. Зараз, під час пандемії коронавірусу, спалахи вакцинокерованих інфекційних захворювань особливо небажані, бо це додатковий ризик втратити здоров’я для нещеплених осіб і значне навантаження на систему охорони здоров’я.
Щоб вплинути на ситуацію в області КНП «Херсонський обласний центр громадського здоров’я» проводить серію одноденних онлайн-тренінгів з питань імунопрофілактики для первинної ланки надання медичної допомоги. Перший тренінг відбувся 7 жовтня.
В онлайн форматі лікарі загальної практики сімейної медицини, терапевти, педіатри та медичні працівники, які займаються питаннями вакцинації населення, оновили свої знання з основ імунопрофілактики та ознайомилися з організаційними питаннями імунізації.
За словами координатора проектів в напрямку «Медицина» обласного офісу реформ, д.м.н. Ірини Волошиної , Херсонська область одна з перших в Україні прийняла на обласному рівні регіональну стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на період до 2022 року. Наразі обласний центр громадського здоров’я збирає пропозиції до плану заходів на виконання стратегії.
«В обласному центрі громадського здоров’я створений і функціонує відділ імунопрофілактики. Ми ведемо програму «Укрвак», ми контролюємо залишки вакцин і перерозподіляємо їх між закладами. Пропонуємо створити на базі відділу імунопрофілактики постійну комунікаційну площину щодо вирішення проблемних питань з імунопрофілактики», — зазначив директор КНП «Херсонський обласний центр громадського здоров’я Юрій Ромаскевич.
Імунопрофілактика визнана одним з найуспішніших і економічно ефективних заходів у сфері громадського здоров’я. Витрати на імунізацію у 16 разів менші за витрати на лікування хворих з інфекційними захворюваннями. Як зазначила заввідділом імунопрофілактики обласного центру громадського здоров’я Юлія Марчук , щеплення щороку рятують життя 2-3 млн дітей у світі.
Головний експерт з педіатрії Департаменту здоров’я облдержадміністрації Тетяна Карчевич проаналізувала виконання плану профілактичних щеплень за 8 місяців 2020 року: «Область отримала імунобіологічних матеріалів в поточному році на суму 11 млн 200 тис грн, що на 2 млн більше ніж в минулому році. Забезпечення усіма вакцинами 100%. Проте показники вакцинації гірші ніж у минулому році: серед новонароджених від гепатиту В щеплено 65,7%, від туберкульозу — 59,1%, у віці до 1 року від гепатиту В щеплено 46,6%, від дифтерії, правцю та кашлюку — 50,7%».
Фахівці закликали не вважати карантин перешкодою до імунізації, адже очевидно, що пандемія найближчим часом не завершиться. Показники імунізації закладені в капітаційну ставку НСЗУ. При невиконанні ця сума буде зніматися з оплати.
КНП «Херсонський обласний центр громадського здоров’я»