Перший в Україні мурал на тему медіаграмотності відкрили у Каховці

3 года назад 0

Проєктом ARTIFAKE передбачено створення дев’яти подібних арт-об’єктів в Україні, Вірменії та Польщі.
Перший в Україні мурал, присвячений темі критичного мислення та медіаграмотності відкрили у Каховці 13 липня. Його автором став відомий художник з Луцька Сергій Радкевич. 

Мурал має назву “Вектор міста. Критичне мислення” і з’явився на будівлі управління освіти Каховської міськради, розташованій на стадіоні “Авангард”. Арт-об’єкт створили завдяки міжнародному проєкту ARTIFAKE, що залучає стріт-арт до протистояння пропаганді. 

— Зараз інформаційна безпека в Україні дорівнює безпеці фізичній. Тому ми намагаємось якомога частіше виносити ці питання на розсуд суспільства. Не випадково ми залучили до цього й художників, адже вони давно перестали бути просто творцями. Вони доносять важливі тези і виконують важливу суспільну місію, — пояснила менеджерка проєктів громадської організації “Інтерньюз Україна” Олександра Панова.

— Моїм завданням було поєднати дві різні і складні теми: критичне мислення та зачепити певні символи Каховки. До того ж це мав бути саме художній твір, а не плакат, який би мав щось пояснювати. Вивчаючи історію міста, я побачив, що вона була досить складною. В якості символів я обрав Каховське водосховище і Каховську ГЕС, які є серйозним ресурсом для цієї території. В центрі муралу — рука, що упорядковує хаотичні сірі лінії у структуровані білі і символізує упорядкування того інформаційного хаосу, що оточує всіх нас. Рука спирається на три вежі з герба Каховки, що символізують основні складові критичного мислення — відповідальне сприйняття, осмислення та застосування інформації, яку ми споживаємо. Під аркою неба — знак ока, символ неупередженої оцінки та відповідальної передачі інформації, — розповів автор муралу Сергій Радкевич.

За його словами, в Каховці йому сподобалось працювати. Не в останню чергу через вибір місця для муралу на стадіоні.
— Через це даний твір викликає більше запитань, бо має контраст з територією, яка його оточує. Це викликає запитання, що у свою чергу породжують пошук відповідей, — сказав Сергій Радкевич.

 З вітальним словом з нагоди відкриття муралу виступив заступник міністра культури і інформаційної політики Тарас Шевченко.
— Цей арт-об’єкт — чудова нагода привернути увагу українців до критичного мислення та боротьби з дезінформацією. Це перетинається з пріоритетами національного проєкту з медіаграмотності, який реалізує наше міністерство. Тому я радий, що подібні креативні проєкти втілюються в Україні і що вони стартують саме з Каховки, — сказав він у своєму відеозверненні.

Як розповіла координаторка проєкту ARTIFAKE Юлія Мішина, загалом передбачено створення 9 подібних арт-об’єктів: муралів у Токмаку Запорізької області і Бахмуті на Донеччині, 3 муралів у Вірменії і 3 вуличних інсталяцій у Польщі. До речі, право створити мурал у Токмаку виборов відомий стріт-арт художник з Нової Каховки Максим Кільдеров. Як він розповів “Новому дню”, приступити до роботи він планує вже за кілька тижнів.

Міста, в яких мають з’явитися мурали від ARTIFAKE, визначали шляхом інтернет-голосування. Найбільше голосів отримала саме Каховка.
Креативна майстерня ARTIFAKE організована командою “Інтерньюз-Україна” спільно з Art Transparent Foundation (Польща) та Association of Audio-Visual Reporters (Вірменія).

Олег БАТУРІН.
Фото автора
Новий день Полина Светлова