«Поетична шафа»: як херсонська журналістка об’єднала творчих людей

3 года назад 0

  По буднях вони – інженер-гідротехнік, медична сестра, рятувальник, журналістка і завідувачка літературною частиною обласного театру, але все змінюється увечері на вихідні. Вони стають поетами, прозаїками, музикантами, — а разом "Поетичною шафою"

"Поетична шафа" кочує херсонськими кав’ярнями, влаштовує поетичні дуелі і батли, пише нескінчений вірш і все це під виступи рок-гуртів. 5 років тому журналістка і поетеса Альона Мовчан об’єднала творчих людей Херсона в «Поетичну шафу», яка продовжує жити і знаходити все більше прихильників. "Ми сиділи грали, спілкувались, пили каву, і тут херсонська поетеса Вікторія Концева розповіла мені, що у Києві збираються поети у різних закладах, кинув 20-ку, сидить п’є, каву, чай, а потім піду почитаю вірші. Постійно увімкнений мікрофон і люди можуть читати вірші. Мені дуже сподобалась ця ідея, я довго думала ходила, і десь за місяць прокинулась серед ночі і думаю: «О, треба зробити щось таке в Херсоні». Зрозуміло, що у нас робити платний вхід важкувато, бо є багато талановитих людей, але не всі талановиті можуть заплатити за вхід, тому була ідея створити щось подібне, але не таке, в херсонському стилі",  — розповіла Альона Мовчан.
Чому шафа? Так називалась кав’ярня, де відбулось перше засідання. Нині заклад вже давно не працює, а ось назва прижилась і почала жити своїм життям.

" Я з першого дня заснування "Шафи", ми з Альоною Мовчан познайомились на ЛіТТЕРі і і потім я дізнався, що вона створює ось такий захід. Мені стало цікаво, тому що я з тих людей, що вважає, що творчих заходів багато не буває я відвідав, і мені сподобалось. За освітою я інженер-гідротехнік, але за покликом душі я все ж таки поет. Це можливість людям по-перше, показати себе, показати свою творчість, і дізнатись, що вони не одні такі",- говорить учасник "Поетичної шафи"  Дмитрій Плотніков.
З’явились традиції – творчі батли, дуелі, написання нескінченного віршу.

 "На останні "Шафи" у нас додаються там нові музиканти і нові автори, і це дуже прикольно, звідкись вони дізнаються, напевно, із соцмереж. От прийшла авторка Юлія Луговська, вона працює медсестрою, але пише вірші, їй сказала знайома, що є там якась Поетична шафа, яка подорожує закладами міста, їй стало цікаво, вона прийшла і відразу виграла батл", — розповіла Альона Мовчан.

Бари та кав’ярні міста на один вечір стають концертними майданчиками з вільним мікрофоном для декламації віршів і композицій рок-гуртів. "Поетична шафа" об’єднує творчих людей, а ще – поєднує серця.

"На ШафаФест у червні я прийшов, це було два з половиною років тому і залишився, звідти не пішов. Там знайшов свою дружину, Альону Мовчан, так вийшло, що вона – мама «Шафи», і тепер ми подружжя", —  розповів учасник "Поетичної шафи"  Віктор Ревенко.

Чоловік говорить, що "Шафа" — це своєрідна поетично-творча сім'я молодих талантів

"Альона в цьому плані великий молодець, вона дає змогу людям, які себе хочуть реалізувати себе як особистості творчі, дає змогу виступати читати свою творчість. І не тільки читати, у нас і музиканти, і рок-групи, то вона об’єднує творчих людей Херсонщини, на жаль, у нас мало таких заходів, які б підтримували творчість, і це дуже великий плюс, плюс, що все це на такій основі волонтерській",  — розповів Віктор Ревенко.

Суспільне Херсон