Прем’єр-міністр не указ: у Херсоні готель не пускає на перевірку ДСНС

3 года назад 0

За дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з 27 січня в Україні тривають перевірки стану пожежної безпеки на об’єктах підвищеного ризику. А саме в готелях, пансіонатах, хостелах, будинках розміщення інвалідів та людей похилого віку. Таке рішення з’явилося після трагедії в Харкові, де під час пожежі в приватному хоспісі загинули 15 стареньких. Здавалося б, негайно і всюди мали б перейнятися наслідками ігнорування елементарних правил пожежної безпеки. Натомість частина власників закладів, які увійшли до переліку перевірок, починають хитрувати, аби тільки уникнути інспекції. Так, візитерів із ГУ ДСНС показово ігнорують в одному з херсонських готелів. Заклад просто не пускає перевіряльників. Сьогодні все відбувалося на очах у журналістів.На рецепції рейдову група зустрічає адміністраторка, яка одразу ж кличе старших. Згодом до представників ДСНС підходить чоловік, який називається представником керівника готелю за доглядом та обов’язками. На запитання, чи наявний у закладі наказ про призначення відповідальної особи за пожежну безпеку, особа відповідає – звісно. А от показати даний документ  готельєри не змогли. Натомість декілька разів перефотографували документ, з яким  представники ДСНС прийшли на перевірку (посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю).Потім співробітники закладу просять паузу для спілкування з юристом. Ну а після неї заявляють – перевірки не буде. Бо ж на місці немає ані керівництва, ані особи, уповноваженої його представляти. На відміну від того, що прозвучало ще кілька хвилин тому. Далі даємо пряму мову:
-Ви нас вибачте, ми вам дуже раді, але не маємо такої можливості. Всі подальші дії —  через суд, можете подати скаргу , — зазначила представниця готелю Вікторія Джума.
-Але ж у вас не зачинено, — говорять журналісти.
-Зачинено. Ви зараз увійшли до нас без дозволу.
-Але ж двері у вас відчинені і вивіски про те, що зачинено, немає.
-Ми її просто не повісили. Без зайвих слів, далі ніяких коментарів. Ми не пускаємо
, — зазначила готельєрка.Стандартна відмазка – говорять в ГУ ДСНС. У закладах приватної форми власності знаходять шпарини в недосконалому законодавстві аби тільки не пустити перевіряльників. Тактику поведінки диктують «ушлі» юристи. Уникнення перевірок органів державного нагляду – існує навіть такий вид послуг, звісно, негласно.

Даний готель у Херсоні працює з 2012 року. За увесь цей час у ньому відбулися аж дві пожежні перевірки. Востаннє – у 2014 році. Тоді власнику вручили  припис про необхідність усунення порушень, але перевірити його виконання не видається можливим. Вже цього року готель намагалися перевірити тричі – спочатку планово і вже двічі після трагедії в Харкові.

-Візуально бачимо, що об’єкт обладнаний автоматичною системою протипожежної сигналізації . Але в нас немає жодних відомостей щодо того, як він обслуговується і в якому стані знаходиться. Якими матеріалами оздоблено коридори готелю, в якому стані шляхи евакуації, первинні засоби пожежогасіння? Такої інформації немає, тому що систематично не допускають до перевірки. Враховуючи все це, ми не гарантуємо безпеку мешканців зазначеного закладу, — говорить начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Херсонській області Дмитро Остапенко.Законодавство про пожежний нагляд в Україні прописано так, що ДСНС-ники  можуть лише скласти акт неможливості здійснення перевірки. Матеріли про це відправляються до органів місцевого самоврядування. На цьому повноваження інспектувальників закінчуються. Наслідки такого дежконтролю всі ми час від часу споглядаємо з екранів – пожежі з численними жертвами в готелях, пансіонатах, хоспісах.

Всього під доручення Прем’єр-міністра на Херсонщині потрапили 119 об’єктів згаданої категорії, які експлуатуються офіційно. Вже перевірено 45.  Основні недоліки – потреба у капіталовкладеннях в автоматичні системи протипожежного захисту, системи водопостачання і т.д. Наразі триває аналіз порушень. У ДСНС не виключають можливості, що за частиною перевірок буде подано матеріали до суду з рекомендацією призупинити діяльність закладів, адже виявлені недоліки становлять загрозу для життя людей.

Марина САВЧЕНКО, Новий день