Розвінчали найпопулярніші міфи про рак грудей

5 лет назад 0

Рак молочних залоз є одним із найрозповсюдженіших видів онкозахворювань. Як і щодо інших, довкола нього точиться багато міфів і вигадок. Ці хибні переконання лише сіють паніку та нерідко заважають ранній діагностиці цієї хвороби.

Розповіло про найпоширеніші міфи щодо раку молочних залоз інтернет-видання Medium.

Міф №1. Користування дезодорантом призводить до раку молочних залоз.

Факт: Свого часу вчені виявили в дезодорантах й антиперспірантах хімічні речовини, здатні викликати в клітинах молочних залоз зміни, які потенційно можуть спричинити розвиток раку. Однак наразі відсутні наукові докази того, що користування подібними засобами гігієни дійсно призводить до зародження злоякісних пухлин.

Міф №2. Носіння бюстгальтера з кісточками спричинює розвиток раку.

Факт: Жодних наукових підтверджень цій гіпотезі вчені не знайшли.

Міф №3. Травмування грудей загрожує розвитком у них злоякісної пухлини.

Факт: Вчені заперечують наявність зв'язку між травмами молочних залоз й ураженням їх раком.

Міф №4. Наявність раку молочних залоз в одного із членів сім'ї означає, що він неминуче розвинеться й у інших.

Факт: Наявність раку грудей у сімейному анамнезі дійсно підвищує ризик захворіти. Однак за даними статистки, у більшості людей із таким діагнозом не було родичів зі злоякісними пухлинами молочних залоз. Лише 13% хворих на рак грудей мали близького родича з таким самим захворюванням.

Міф №5. Рак грудей обов'язково проявляється у формі ґулі.

Факт: Наявність новоутворення — це лише 1 із симптомів. Насправді ж 6 із 8 ознак раку молочних залоз є абсолютно невідчутними.

Міф №6. Чоловікам рак грудей не загрожує.

Факт: У чоловіків теж є молочні залози, тож від ризику захворіти на цей вид раку представники чоловічої статі не застраховані. У США щороку фіксується понад 2 тисячі нових і 440 смертельних випадків раку грудей у чоловіків.

Міф №7. Рак грудей — проблема жінок старшого віку.

Факт: Рак молочних залоз може розвинутися в будь-якому віці. Випадків ранньої захворюваності значно менше, однак вони є. Хворіють і підлітки, і навіть діти.

Міф №8. У вагітних рак молочних залоз не може розвинутися.

Факт: Рак грудей насправді є найпоширенішим видом онкозахворювань у вагітних і жінок, які нещодавно народили. Під час вагітності й у період лактації молочні залози стають ще ніжнішими й чутливішими. Через це ризик зародження в них пухлини стає вищим. Виявити ж новоутворення на ранній стадії під час вагітності й у період лактації набагато складніше, адже груди значно збільшуються в розмірі й стають набряклими. Таким чином, характерну ґулю можна запросто пропустити.

Міф №9. Носити близько до грудей мобільний телефон не можна через зростання імовірності розвитку раку.

Факт: Жодне наукове дослідження не підтвердило зв'язку між впливом мобільного телефону й зародженням злоякісних пухлин.

Міф №10. Здоровий спосіб життя на 100% захищає від раку грудей.

Факт: Здорове харчування й спорт лише знижують ризики появи онкозахворювань, але не гарантують 100-відсоткового захисту. Конкретної стратегії для профілактики злоякісних пухлин не винайдено. Однак все ж украй важливо бути фізично активним, мати здоровий раціон, багатий на фрукти й овочі, тримати під контролем свою вагу й обмежувати себе у вживанні спиртних напоїв. Дотримання таких правил значно зменшить імовірність захворіти на рак, незалежно від його типу.