«Рушник єднання»: Херсонщина вишила свою частину рушника до всеукраїнського проєкту

3 года назад 0

Херсонщина вишила свою частину рушника до всеукраїнського проєкту "Рушник єднання". До 30 річниці Незалежності України асоціація земляцтв України готує арт-об?єкт з рушників від кожної області. На полотнах вишита символіка та орнамент, притаманні певному регіону. Потім всі ці маленькі рушники будуть зшиватися в одне велике полотно.
 
Над херсонським рушником працювала родина Сидоренків – мати із сином. Вишивали його майже 3 місяці. Сьогодні його доправлять до Києва.  Акцію вишитих рушників з орнаментом певного району і громади Херсонщини вперше провели 2019. Саме цей проєкт, розказує начальниця інформаційного відділу Херсонського центру народної творчості Наталія Вигоднер, став прототипом Всеукраїнського "Рушник єднання", який проводить асоціація земляцтв України. Вони запропонували зібрати традиційну вишивку з усіх міст в єдине полотно. Кожна область отримали перелік того, що майстри можуть вишити на рушнику, говорить Наталія Вигоднер.
 
"Нам запропонували вишити на рушнику Херсонщини півника. Вважається, що це такий зооморфний символ, який притаманний Херсонщині. Цікаво те, що півник вважається чоловічим символом. По-друге, це символ охоронця кордонів, житла, а для нашого прикордонного міста це якось символічно. Ми довірили вишивати цього півника чоловіку, що теж символічно".
Рушник від Херсонщини вишивали мати і син, Людмила і Ігор Сидоренки.
 
"Коли ми почали вишивати рушник, ми хотіли зобразити все те, що притаманно нашій області. Почали збирати свій рушник – червона калина, дубки, ружа (троянда) і півник, який саме Херсонщині притаманний. Тут є всі символи. Ми сідали за стіл разом – з одного боку я , з іншого — Ігор. Вишивали разом. Він свою  чоловічу половину – півника, а я свою", — говорить Людмила Сидоренко.
 
Перш ніж розпочати роботу, розказує вишивальник Ігор Сидоренко, передивилися інтернет, перечитали вікіпедію, відвідали краєзнавчий музей, щоб подивитися, які саме рушники були раніше на Херсонщині і які орнаменти майстри використовували.
 
"Образи півників обиралися ретельно. Довго шукали, перебрали безліч варіантів і через інтернет, і через різних знайомих вишивальниць. Мені здається, що ми обрали найгарніших і гідних півників. І над орнаментом попрацювали. Ми намагалися підібрати такі оригінальні орнаменти, щоб вони не повторювалися з роботами інших вишивальниць", — каже Ігор Сидоренко.
Такий же рушник,  розказує начальниця інформаційного відділу Херсонського центру народної творчості, майстри Людмила та Ігор вишиватимуть і для обласного  мистецького арт-об?єкту "Рушник Херсонщини". До Центру, продовжує Наталія Вигоднер, передали 21 роботу.
 
"До Дня незалежності ми створимо арт-об?єкт, якусь композицію рушникову. Громада буде представлена своїм рушником. Громада є на сьогодні і рушник Херсонщини у нас є. Майстриня сказала, що вишиє дублікат рушника з півником, який вишивала на всеукраїнський проєкт. Ще 28 громад до кінця червня мають вишити рушники" , — говорить Наталія Вигоднер.

Суспільне Херсон