Шкільні автобуси колишнього Каховського району повністю припинили підвезення учнів

3 года назад 0

Винними у зриві навчального процесу називають президента України Володимира Зеленського, Верховну Раду та Каховську райраду попереднього скликання.

Відрізаними від своїх шкіл з 25 січня виявились сільські діти з колишнього Каховського району. Вийти в свої звичні рейси цього дня не змогли всі шкільні автобуси, які повинні були передати з Каховського районного центру по обслуговуванню закладів освіти Таврійській, Каховській, Зеленопідській, Тавричанській і Любимівській громадам. Коли їх зможуть передати — поки не знає ніхто.
— З 25 січня освіта в районі буде паралізована. Сотні дітей не зможуть під’їхати до своїх шкіл, — визнала начальниця відділу освіти Каховської райдержадміністрації Тетяна Калініченко.
Тетяна Калініченко і Олена Пелешок пояснюють депутатам Каховської райради чому виникла проблема з передачею шкільних автобусів
— Ситуація абсолютно неконтрольована і безвідповідальна, адже тепер ми, за наявності в наших сільських школах трьох автобусів повинні думати, де їм знайти заміну і чим підвозити дітей. Це маразм! — шокований міський голова Таврійська Микола Різак. — Дуже шкода сільських дітей. Бо якщо з Плодового дійти до школи у Таврійську можна й пішки, то між Новокам’янкою і Кам’янкою, які були приєднані до нашої громади, відстань — 17 км. Пішки до Кам’янської школи не дійдеш, а рейсові автобуси там не ходять.

— Нам потрібно підвозити 29 дітей і 5 вчителів. Шкільні автобуси є, але передати їх нам не можуть. А АТП за цю послугу виставило рахунок — 2304 грн на день: таких грошей у місцевому бюджеті просто не передбачено. Водночас забезпечити підвезення дітей ми зобов’язані. Особливо гостра проблема по селу Вільна Україна, яке восени приєднали до нашої громади. Там є 10 дітей 1-4 класів, які не можуть навчатися дистанційно, — каже начальниця управління освіти Каховської міськради Олександра Аркуша.

Шоковані цим депутати міськради на спільному засіданні постійних депутатських комісій 21 січня навіть запропонували Аркуші використовувати шкільні автобуси нелегально, забравши їх з гаражів, де вони зберігаються. 

— На порушення закону ми не підемо. І навіть скористатись допомогою місцевих фермерів теж не зможемо. Бо підвезення дітей — це в першу чергу питання безпеки. Ніхто крім офіційних автоперевізників забезпечити її не береться, — пояснила Олександра Аркуша.

— Поки ситуація не зміниться, скоріш за все, нашим дітям доведеться навчатися дистанційно. Про цю проблему ми говорили ще перед новим роком, коли нашій громаді райрада вирішила передати засновницькі права районного центру по обслуговуванню закладів освіти, на балансі якого й перебували всі шкільні автобуси колишнього Каховського району. Але ці автобуси нам так і не передали. Відповідно, ми не можемо передати їх Таврійську та іншим громадам, — прокоментувала голова Зеленопідської громади Олена Пелешок.

Останній шкільний автобус Зеленопідська громада отримала влітку 2020 року

За словами депутатів Каховської райради, обраних від Верхнього Рогачика, в їхньому колишньому районі подібної проблеми не виникло.
— Знаючи, що буде складний процес реорганізації районів Верхньорогачицька райрада ще восени передала майно місцевим громадам, разом із автобусами. Каховська райрада попереднього скликання, на жаль, цього не зробила, — пояснили вони.

Як доповнив голова райради Валерій Брусенський, цієї проблеми б не виникло, якби законодавець не начудив з реорганізацією Каховського району. Бо на відміну від Берислава, Генічеська та Скадовська тут вирішили піти складнішим шляхом: ліквідувати стару Каховську райраду і райдержадміністрацію з центром у Каховці і створити замість них нову Каховську райраду і РДА, але з центром у Новій Каховці.

— Передати шкільні автобуси та інше майно старого Каховського району ми не можемо, оскільки наша райрада як правонаступник старої райради не може його прийняти і затвердити передавальні акти. А затвердити ми їх не можемо, поки фінансові управління всіх старих РДА не перерахують нам кошти. А зробити цього вони не зможуть, поки ми не відкриємо рахунок Каховської райради. А відкрити ми його не зможемо, поки не з’явиться фінансовий відділ нової, ще не створеної Каховської РДА. А створити її та зареєструвати як юридичну особу можна лише після того як президент України Володимир Зеленський призначить голову цієї РДА.  Без усього цього ми нічого не зможемо зробити. Тому зараз процес децентралізації в частині передачі майна місцевим громадам у Каховському районі зупиняється. Такий ось парадокс, — прокоментував він на сесії райради 20 січня.

За словами Валерія Брусенського, цю проблему спричинили дії самої держави, яка вирішила нашвидкуруч завершити реформу децентралізації, не завершивши процедуру реорганізації районів і районних органів влади.

-Якби законодавець вчасно створив нові РДА і вони б запрацювали з 1 січня 2021 року, такі проблеми б не виникали. Зрештою, можна було залишити за райрадами старі права і функції, хоча б не перехідний період, аби спокійно передати все майно громадам. Але держава вирішила зробити інакше. Тож маємо, що маємо, — підсумував Валерій Брусенський.

Нагадаємо, що нинішній Каховський район з центром у Новій Каховці за ініціативою представників президентської партії “Слуга народу” утворили відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року. До його складу увійшли колишні Каховський, Великолепетиський, Верхньрогачицький, Горностаївський та Чаплинський райони, а також Новокаховська міськрада.

Олег БАТУРІН.
Новий день Полина Светлова