Сьогодні вирішується, чи бути дачній навігації в Херсоні

3 года назад 0

До Херсона прибуло керівництво ДП «Адміністрація річкових портів». На перемовини з міськрадою щодо дачної навігації. Річ у тім, що саме державному підприємству належать теплоходи, які з весни  до осені курсують Дніпром. Херсонська міськрада орендує п’ять суден, в межах бербоут-чартера (угоди про фрахтування). Такий документ було підписано на п’ять років. Термін дії угоди спливає вже в кінці березня.

Адміністрація річкових портів пропонувала підписати новий договір, але реакція від міськради не було. Крім того, як стало відомо «Новому дню», до КП «Херсонкомунтранссервіс», яке займається організацією дачної навігації, днями викликали членів екіпажів теплоходів. Людей попросили написати заяви про звільнення за угодо сторін, вже з 1 лютого. Кожне судно обслуговує команда з 3 фахівців, відтак без роботи залишаться 15 осіб з 5 екіпажів.

-Якщо члени екіпажів звільняться, то ми навесні їх не наберемо. Люди розбіжаться по приватним підприємствам. Мотористів, матросів зараз дуже не вистачає. І тоді постане серйозна проблема, навіть якщо питання з угодою вирішиться. Просто не буде кому обслуговувати навігацію, — розповів начальник Нижньодніпровського представництва ДП «Адміністрації річкових портів Микола Філін.

За роз’ясненнями ми звернулися до Херсонської міськради. Тут зазначили, що проблема з навігацією є, разом з тим, влада не планує відмовлятися від теплоходів і перевезень дачників. Зокрема, на навігнацію-2021 в міському бюджеті передбачено 6,5 мільйонів гривень (2,5 мільйони – на запуск та обслуговування суден та 4 мільйони на перевезення представників пільгових категорій). Інша річ, що шукають варіанти зменшення навантаження на бюджет, адже оренда суден постійно дорожчає. У міськраді запевняють, що за діючою угодою теплоходи для комерції використовувати не видається можливим.

-Міське комунальне підприємство на навігації не заробляє, тому що в угоді про оренду (бербоу-чартер) прописано, цитую – «здійснення фрахтувальниками, тобто, Херсонською міською радою, виключно перевезення громадян, в тому числі пільгових категорій, до дачних ділянок річковим транспортом». Тобто, на дачі ми можемо возити, а в інший час, коли судна стоять, їх використовувати ми не можемо… Тому керівництву Адміністрації річкових портів ми таки запропонуємо укладення угоди на  4 або 5 суден. Але в нас будуть і пропозиції щодо зменшення навантаження на міський бюджет. По-перше, щоб комунальне підприємство могло використовувати судна і на комерційній основі і заробляти. Бо так ми возимо представників пільгових категорій, а це нерентабельно. Окрім того, сплачуємо за швартування біля причальної стінки, яка теж належить Адміністрації річкових портів, цьогоріч треба 156 тисяч гривень. Для бюджету це значні кошти, — зазначив заступник Херсонського міського голови Владислав Кондратов. 

Тож навігація в Херсоні розпочнеться лише за досягнення консенсусу між міською владою та  Адміністрацією річкових портів. Щодо звільнення членів екіпажів теплоходів – у міськраді підтвердили, що така пропозиція на адресу співробітників мала місце. У разі не підписання бербоут-чартера від  фахівців для обслуговування суден комунальне підприємство відмовиться.
Марина САВЧЕНКО
Новий день Полина Светлова