Спадок німецького педагога живе в херсонському дитсадку

3 года назад 0

Дошкільний заклад № 33 у Херсоні носить ім’я німецького педагога Фрідріха Фребеля, і це зрозуміло. Адже завдяки йому ще у вісімнадцятому сторіччі з’явилося саме поняття «дитячий садок». Але то не просто шана й данина поваги: розвиваючі ігри та освітні ноу-хау Фрідріха Фребеля активно використовуються і сьогодні по всьому світі. Тож недарма у яслах-садку № 33 урочисто відкрили додаткову групу, де також апробують усі творчі напрацювання педагога: від дидактичних матеріалів та наочно-мовних вправ аж до гімнастики й прогулянок на природі, що допомагають малечі пізнавати світ. Від дидактичних ігор малечу не відірвеш Ініціативу активно підтримав і Центр Фрідріха Фребеля, який ще з 2003 року діє при факультеті дошкільної та початкової освіти Херсонського державного університету, і доброчинний фонд «Фребельсемінар» з німецького міста Касселя. Ще раніше він, до речі, профінансував облаштування у яслах-садку № 33 ігрових кімнат та спортивного майданчика, передав партію розвиваючих ігор, виготовлених виключно з натуральних матеріалів. На залишилася осторонь і муніципальна влада. Виконувач обов’язків начальника управління освіти Олена Кулик каже, що на капітальний ремонт приміщень для додаткової групи, які довгий час стояли пусткою, із заміною вікон та комунікацій, асигнували з бюджету 1,1 мільйона гривень. Тому й не дивно, що на відкриття групи в якості почесних гостей запросили і високо посадовців міськради та управління освіти, науковців з ХДУ. Ректор ХДУ Олександр Співаковський вручає подарунок директору ясел-садка № 33 Агафії Ковальчук Ректор університету, доктор педагогічних наук  Олександр Співаковський скористався нагодою, аби не тільки червону стрічку перерізати, а й передати садочку цінний і дуже потрібний подарунок – візі-борд (найновіший розвиваючий комплекс). Професор Співаковський  і надалі обіцяє допомагати дошкільному закладу, де використовують творчі здобутки легендарного німецького педагога,  котрий заповідав прийдешнім поколінням: «Дайте дитині справу, розумні розвиваючі заняття, і ви отримаєте діяльну, думаючу людину».

— Ми всі повинні зрозуміти, що будь-який дитсадок повинен стати майданчиком для інвестицій та впровадження нових технологій заради нашого спільного майбутнього,  — наголосив депутат Херсонської облради Олександр Співаковський. –  У мене для цього є аж дві особисті причини. Коли в мене народилася донька – я побачив у житті горизонт. Коли на світ з’явилася онука – зміг за цей горизонт зазирнути.

Директор  ясел-садка № 33 Агафія Ковальчук каже, що дошкільний заклад у херсонських родин користується великою популярністю не в останню чергу завдяки прихильністю до ідей та світосприйняття Фрідріха Фребеля. Адже завдяки його ноу-хау малеча краще розвивається фізично й інтелектуально, успішно готуючись до шкільної пори. Тому після відкриття однієї додаткової групи на 13 місць тут будуть готуватися до створення ще однієї – вже на 25 місць. Тож незабаром тут задзвенить ще більше дитячих голосів, а отже – буде більше радості для малечі. Якій і присвятив своє життя Фрідріх Фребель.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день
Фото автора.