Стратегічне державне підприємство, яке.нічого не коштує, знайшлося на Херсонщині

3 года назад 0

Єдиний у краї діючий Геройський солезавод у Голопристанському районі області, що ледь виживає самотужки, влада нарешті зважилася виставити на продаж – імовірно, наприкінці поточного року. Але процедура підготовки до відкритого аукціону несподівано загальмувала.
Адже перед тим, як виставити на торги, лот потрібно оцінити. Із цим регіональне відділення Фонду державного майна України у Херсонській області, АР Крим та Севастополі звернулося до дирекції підприємства. Тут і з'ясувалося, що єдина справжня цінність тут – 198 гектарів землі, здебільшого зайнятої під садочні басейни, де дозріває природна сіль. Їх балансова вартість – 5,6 мільйона гривень, а більшість техніки й обладнання, яке використовується заледве не з часів СРСР, настільки старе й струхлявіле, що має нульову вартість, зазначила начальник відділу приватизації регіонального відділення ФДМУ Світлана Казначєєва.
"Відтепер для оцінювання вартості лота треба проводити нову процедуру із залученням незалежного професійного оцінювача, через конкурс. А це також триватиме певний час", – пояснила Світлана Казначєєва (на знімку) .
Геройський солезавод нині працює, як йому і належить, добуваючи з п'яти садочних озер надзвичайно цінну за своїми споживчими якостями сіль, насичену сполуками йоду та корисними для людини мікроелементами. Та цей екологічно чистий продукт державне підприємство може продавати тільки як технічну сіль – приміром, для виготовлення піщано-соляної суміші на випадок ожеледиці. Щоб сіль стала харчовою, її треба подрібнити та розфасувати, а обладнання для цього завод не має, і не в змозі його купити – треба ж понад мільйон гривень. Тобто сподівання тільки на інвестора та приватизацію. Про намір продати підприємство влада повідомила ще на початку цього року, але минає вже дев'ятий місяць, а потенційні покупці досі не відають, на яку ціну під час укладання угоди їм орієнтуватися.
Голос України