Травневі – біля двох морів: Як Херсонщина готується приймати перший наплив туристів

3 года назад 0

 І серед херсонців, і серед мешканців інших регіонів України знайдуться бажаючі хоча б ненадовго чкурнути від карантинної реальності на морські узбережжя Херсонщини. Область – єдина в Україні, яку омивають хвилі одразу двох морів. Можна сказати, що і трьох – з урахуванням Гнилого моря, Сиваша.

Українці відпочиватимуть із 1 по 4 та з 8 по 10 травня. Вочевидь, тих, хто бажає по-справжньому відпочити в ці дні, не зупинять ані перестороги щодо карантину, ані тривожні новини щодо мілітаризації Криму. Тому Depo.Херсон пропонує невеликий огляд відпочинкових можливостей, які у травні може запропонувати Херсонщина – один із небагатьох регіонів України, який залишається у "жовтій" карантинній зоні.
 
На приморських територіях області підприємці, які працюють у сфері обслуговування туристів, готуються приймати перших травневих туристів. За словами співвласниці мережі локальних інформаційних сайтів про Чорноморське узбережжя Херсонської області Ольги Авраменко, вже є чимало замовлень від власників пансіонатів, готелів, міні-готелів на розміщення інформації про прийом курортників у травні. "Попри не дуже хорошу ситуацію з багатьох параметрів, у курортній зоні все ж сподіваються, що люди на травневі свята поїдуть відпочивати. Нам вже замовляють розміщення інформації про себе і люксові заклади, і бюджетні. Відпочивальників чекають усі", – каже Авраменко.
  
Авраменко зазначає, що, судячи з інформації, яку клієнти надають для розміщення, цінова політика закладів з поселення туристів – на рівні минулого року. "Зазвичай травневі ціни невисокі, тим більш – у нинішніх умовах. Але є специфіка: якщо у закладі або у населеному пункті відпочивальників виявиться чимало, розміщення дорожчає, якщо тенденція протилежна, то дешевшає. Тому обов’язково треба не обмежуватися онлайн-бронюванням, якщо воно є, а у будь-якому випадку зателефонувати і уточнити усе", –радить фахівчиня.
  Як доїхати до курортів Херсонщини  
З червня "Укрзалізниця" запускає дев'ять додаткових пар поїздів, що ходитимуть на курортні території Херсонської області у відпустковий сезон. Тому тим, хто бажає відпочити на Херсонщині у травні, доведеться скористатися ще докурортними транспортними можливостями.
 
З Києва можна доїхати до Херсона або пасажирським потягом (вартість квитка залежно від категорії: від 225 до 1387 грн), або потягом Інтерсіті "Столичний експрес" (квитки: від 379 до 919 грн залежно від класу вагону).
  
Також Херсона можна дістатися потягами "Харків – Миколаїв", "Львів – Херсон" і "Рахів – Миколаїв", але вони – не щоденні. Тому бажаючим треба перед виїздом узгодити усі нюанси, пов’язані з розкладом, який через карантин може змінитися будь-коли.
 
Альтернатива залізничному транспорту – міжміські пасажирські автобуси. Прямі автобусні рейси до Херсона є з більшої кількості міст, ніж у випадку із залізницею.
 
З Херсона на популярні морські курорти можна доїхати або рейсами від залізничного вокзалу, де пасажирів "виловлюють" здебільшого перевізники, які працюють неофіційно, або з офіційного міського автовокзалу. До нього від залізничного вокзалу можна доїхати або міським пасажирським автобусом № 9 (при посадці обов'язково треба пересвідчитися у водія, що автобус йде саме на автовокзал, бо на зупинці "Залізничний вокзал" перетинаються два напрями цього марштуру), або на таксі.
 
Вартість автобусного проїзду з Херсона на популярні приморські курорти області зараз така:

  • Залізний порт – 120 грн;
  • Лазурне – 135 грн;
  • Приморське – 130 грн;
  • Скадовськ – 125 грн;
  • Генічеськ (Арабатська стрілка) – від 265 грн;
  • Хорли – 185 грн.

Але перед виїздом вартість і розклад треба уточнити на онлайн-ресурсах, бо можливі зміни.
Де поселитися на херсонських курортах на травневі  
Травень – місяць, коли у курортній зоні можна знайти якісне житло за дуже привабливою ціною. Наприклад, на Арабатській стрілці, де проживання завжди найдорожче, можна знайти дуже якісний дво- або тримісний номер за ціною від 500 до 1000 гривень за добу. Це буде проживання у готелі поблизу узбережжя, з усіма побутовими зручностями у номері. Влітку таке житло коштуватиме приблизно вдвоє дорожче.
  
Утім, як розповідають підприємці, які працюють у сфері прийому і обслуговування туристів, у травні відкриються не усі заклади з розміщення відпочивальників. "На Арабатці відкриється у травні приблизно половина закладів розміщення", – каже Віктор, місцевий підприємець, який працює у сфері організації розваг. За його словами, власники готелів, пансіонатів і гостевих будинків сподіваються, що, попри проблеми, відпочивальники приїдуть на травневі свята.
 
Віктор прогнозує, що вартість поселення у населених пунктах Арабатської стрілки у травні стартуватиме від 100 гривень за місце. "У Щасливцевому, Стрілковому або у Генгірці на травневі буде реально знайти пристойне житло бюджетного рівня за добову платню від 100 грн за місце. А люксові варіанти навряд чи будуть дорожчими за 1000 гривень за номер. Думаю, що можна буде і за 600 знайти", – каже підприємець.
  
Загалом, на усіх курортах Херсонщини у травні вартість проживання значно нижча, ніж у інші місяці сезону. На сайтах, де підприємці розміщують оголошення, на травень вказана мінімальна вартість розміщення – 50 грн за місце за добу.
  
Звісно, це – дуже бюджетні варіанти: душ і туалет у дворі, майже спартанські умови у кімнатах. Але напевне комусь підійде і таке проживання.
  
Небагато місць розміщення туристів відкриється на травневі свята у Залізному Порту і в Лазурному.  Підприємці, які працюють у цьому бізнесі, радять людям, які хочуть на початку травня відвідати ці курорти, обов’язково телефонувати у готель чи пансіонат не тільки на етапі попередньої домовленості, але й безпосередньо перед виїздом. Щоб пересвідчитися, що роботу закладу не вирішили призупинити через малу заповнюваність.  "У нас вже є заброньовані місця на перші дні травня, але чимало готелів і пансіонатів будуть відкриватися лише у червні", – каже Олена, директорка одного з готелів у Лазурному.
 
Олена зазначає, що зараз бажаючих відпочити у моря в травні не дуже багато, намапред, через несприятливі погодні умови: "Люди вже не так бояться коронавірусу, як, наприклад, торік. Не дуже лякає і напружена політична ситуація (жінка має на увазі мілітарізацію у Криму, – ред). А через прохолодну погоду не відкриваються навіть ті заклади, які торік відкривалися. Бо якщо немає опалення, а його немає у більшості закладів розміщення, і кімнати не обладнані кондиціонерами, здатними працювати на обігрів, ніхто не буде жити у такій кімнаті. Люди чекають, коли прогріються будівлі".
 
Мешканці Залізного Порту і Скадовська, які працюють у сфері обслуговування туристів, кажуть, що і на цих курортах на травневі аншлагу не очікується. У Приморському і у Хорлах теж не сподіваються на наплив травневих туристів. Перш за все – через прохолодну погоду. Але деякі заклади розміщення усе одно готуються до відкриття, і можливість недорого відпочити біля моря є.
  Де поїсти та як розважитися на курортах Херсонщини  
Тим, хто хоче відпочити на херсонських курортах на початку травня, варто враховувати, що більшість кафе, які працюють сезонно (а таких у курортній зоні Херсонщини – більшість), відкриються лише у червні або наприкінці травня. Причина проста: власники закладів не хочуть ризикувати. Тому цей чинник треба враховувати і шукати житло або поблизу кафе, які працюватимуть, або поблизу магазина. Або, якщо люди їдуть власним транспортом, можна брати запас їжі з собою.
  
Щодо розваг, то з ними  на курортах Херсонщини і влітку справи традиційно кепські (хіба що проводяться кілька фестивалів), а на початку травня доведеться насолоджуватися одним лише відпочинком біля моря. Як варіант – пікніки і посиденьки з шашликами. Розважальні заклади на курортах – клуби, парки атракціонів – здебільшого розпочинають роботу з червня.