Великодня виставка у Херсоні: народні майстри представили свої роботи

3 года назад 0

У "Херсонській світлиці" обласного Центру народної творчості відкрилася Великодня виставка. До експозиції увійшли писанки, картини, великодні композиції. Загалом представлено 247 робіт. Їх автори — професіонали та аматори з Херсонської області.

Майстриня-писанкарка Ольга Завальнюк показує свої роботи.За освітою вона кібернетикиня, але не бачить себе без творчості.

"У мене є традиція кожного року малювати щось до Великодня. Я обираю такі Великодні сюжети для того, щоб представити свято саме на тканині. На виставці представлено 2 мої роботи. Одна виконана у техніці холодного батику — це моя свіженька робота. Пару тижнів тому я завершила її",  — розповідає Ольга Завальнюк.
Ольга — викладачка технічних дисциплін в академії Каже, що це не зовсім жіноча справа, тому для того, щоб врівноважити себе займається  писанкарством, батиком. Для писанок  використовує тільки природні барвники.

"Десь близько 10 років я досліджую всі рослини Херсонщини, України. Саме ці писанки розписані народними барвниками, з використанням народних барвників — це характерна писанка Херсонщини. Така класична "сорококлинка". Тут я використовувала і ромашку, бузину. Всі такі трави, корінчики, ягоди" , — розповідає Ольга Завальнюк.
Керівниця аматорського колективу Чорнянського будинку культури Олена Колодич привезла роботи підопічних і свої, виконані у техніці художній текстиль.

" 4 місяці існує наш гурток. Вікова категорія від 6 до 68 років.Коли мотаєш, там вже настільки йде емоцій, йдуть художні надбання у кожної майстрині, що ми отримуємо такі позитивні, чудові результати і все це завдяки звичайним ниткам: зі старих, уживаних речей. Ми розпускаємо, десь обмінюємось, додаємо стрічки, мереживо і ось такий, я б назвала емоційний, художній текстиль" , — розповідає Олена Колодич. Двадцять сім громад Херсонської області взяли участь у Великодній виставці. Експозиція буде представлена у "Херсонській світлиці" до 20 червня.

" Вони надіслали нам настільки яскраві роботи, що кожен, хто заходить у світлицю, стає свідком такого вибуху яскравих кольорів, орнаментів, фарб. Ви подивитесь, які тут чудові експонати. Звичайно, королева, зірка нашої експозиції — це писанка у всій своїй красі. Чудовий декоративний розпис, керамічні роботи, народна лялька, авторська, вишивка, витинанка", — розповіла начальниця інформаційного відділу обласного центру народної творчості Наталія Вигоднер.
Прийшли на відкриття виставки студенти Херсонського державного університету. Майбутні художники діляться своїми враженнями.
"Мені дуже подобається саме чашечка, тому що я дуже полюбляю пити чай. Взагалі видно, що це — робота руками, ручна робота. Я дуже таке ціную. Навіть такі нерівності, які є у цих роботах, вони дуже приваблюють, в них є своя естетика" , — каже Милада Нейвірт.

" Найбільше мені сподобались роботи з аракалу. Мені дуже цікава ця техніка. Я вважаю, що у подальшому житті я спробую і зможу також взяти участь у цих заходах. Це — дуже дивовижні роботи в плані пов'язання того, що елементи вибрані як української тематики, так і з інших культур", — говорить Анастасія Василишина.

Суспільне Херсон