Війна за території: херсонський підприємець завдав збитків не лише фермеру, але й екології

5 лет назад 0

До нашого видавництва звернувся фермер Передрій Костянтин з Новофедорівки Голопристанського району, аби поділитися своєю історією та відкрити очі на те, як будується успіх одного з підприємців на березі Чорного моря.

Як розповідає Костянтин, нічого незвичного не очікувалося: його фермерство на своїй орендованій ділянці посіяло кукурудзу і чекало урожаю. Та тільки урожаю так і не побачили, адже приїхавши одного разу на поле, він зафіксував лише сухі стебельця того, що залишилося від згаданої вище культури. Почали перевіряти насіння, можливо з ним щось не так, а тим часом пересіяли на тому ж місці соняшник, який теж, до речі, спіткала та ж сама доля. З насінням кукурудзи виявилося все добре, а ось справжньою причиною цієї сільськогосподарської біди стало банальне сусідство.

 

  

Костянтин Вікторович розповів, що поруч з його землею є земельна ділянка з рисовими засівами, яка закріплена за ТОВ «Славіч А» з головуючим Чукловим Станіславом – відомим херсонським підприємцем. Так-от коли над тим рисом здійснювали авіарозсів невідомих хімічних речовин літаком, навмисно пролетіли спочатку над його кукурудзою, а потім і над соняшником, що і знищило культури.

Звісно ж, фермер звертався і до поліції, але ті, не знайшли в діях Чуклова ознак кримінального правопорушення (надаємо відповідь начальника Голопристанського відділення поліції). І на слова пана Передрія про збитки більше 100 000 гривень відповіли: «Хіба це гроші?!».

    

На цьому фермер не зупинився і запросив на свою землю з перевіркою робочу групу у складі тимчасово виконуючого обов’язки начальника та головних спеціалістів управління агропромислового та економічного розвитку районної держадміністрації. Так, згідно акту перевірки виявлено можливе знищення посівів соняшника шляхом впливу дії невідомого хімічного препарату (додаємо акт). Слід зазначити, що районне керівництво теж було інформоване щодо агроконфлікту, та ніяких дій з їхнього боку, аби його вирішити, не було. 

   

Окрім завданих збитків фермерству, які визначено у мінімальній сумі 100 тис. гривень, Костянтин Передрій наголошує і на негативній дії ТОВ «Славіч А» на стан екології. Для розуміння зазначимо, поля розташовані на березі, і все, що зливається з рисових засівів, все йде в море, і, на жаль, це не просто вода — в ній маса хімії (додаємо фото/відео). Якщо раніше, як розповідає Костянтин, на цій території пляжу були краби, то тепер навіть креветки не «б’ються» в ноги – вони всі звідси тікають.

    

Хоча й море це ще не все: виявляється авіарозсіви невідомих хімічних речовин літаком, які здійснює ТОВ «Славіч А», ще й не відповідають вимогам – не мають проводитися ближче ніж за кілометр від населеного пункту. На відео видно, як літак пролітає майже над головами жителів селища та відпочивальників. Як гадаєте, той рис вартий здоров’я людей?

 

Наразі, Костянтин Вікторович націлений дістатися пункту «справедливість», тому буде подавати позов до цивільного суду. Ми ж, у свою чергу, хочемо привернути увагу громадськості, аби вплинути на хід подій, вплинути на подальше рішення суду, вплинути на підприємців, які мають займатися лише бізнесом, а не знищувати за сумісництвом навколишнє середовище та населення.