Вітамін Д в таблетках неефективний – Супрун

5 лет назад 0

Вітамін D бере участь в правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції, а також ріст волосся.

А з його недоліком пов'язують схильність до депресивних станів, слабкість м'язів у спортсменів, навіть синдром полікістозних яєчників.

Про це написала виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Вона зазначила, що вітамін D доктора призначають, як правило, "для профілактики".

Супрун пояснила, що отримати вітамін D можна під час перебування на сонці, а також за допомогою вживання певних продуктів харчування. Зокрема, це жирна риба і яйця.

У той же час, за її словами, прийом добавок вітаміну D не покращує його функціонування в організмі. Супрун зазначила, що "дослідження понад 50 тисяч американців старше 50 років не показало ефективність рутинного прийому вітаміну D і кальцію для запобігання переломів кісток. І навіть збільшення дози вітаміну не допомогло йому краще виконувати цю місію — про що свідчить провідний журнал The Lancet в публікації за жовтень 2018".

Супрун зробила акцент на тому, що дослідження за участю людей з депресією, які пили вітамін D в таблетках, не показало ефективність цих добавок.

Щодо запобігання раку чиновниця підкреслила, що досліджень, які доводять ефективність вживання синтетичного вітаміну D з метою протидії онкології не дало позитивного результату.

"Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі, зате показана ефективність вітаміну D у запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів і загострень астми", — зазначила Супрун.

Також чиновниця зазначила, що дослідження американців, які приймали вітамін D, свідчать на користь вітаміну D в запобіганні передчасної смерті, втім, такі дослідження неідеально сплановані.

Не виявлена користь прийому вітаміну D у профілактиці або лікуванні серцево-судинних хвороб.

Також Супрун закликала не приймати БАДи, щоб підвищити рівень вітаміну D в організмі, звернувши увагу на те, що завжди необхідна консультація кваліфікованого фахівця.

"Причина нестачі вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишечника, наприклад, і слід лікувати причину, а не один з її наслідків. Тому що вітамін, який ми споживаємо в таблетках, має ще ефективно вбратися в кишечнику, і пройти зміни в печінці і нирках. Таблетки не гарантують належний рівень все одно", — заявила вона.

Супрун порадила їсти яйця і вершкове масло. Для балансу цього виду вітамінів в організмі вона звернула увагу на те, що необхідно часто бути довго на вулиці.