Врятувати життя — гідний вчинок: юними героями Професійно-морського ліцею ХДМА пишається вся Херсонщина

5 лет назад 0

Вихованців Професійно-морського ліцею Херсонської державної морської академії Вадима Мусієнка і Миколу Светова сьогодні знає уся Херсонщина.

Хлопці навчаються на кухарів-матросів і під час літнього відпочинку працювали рятувальниками в обласній комунальній аварійно-рятувальній службі (ХОКАРС) у кемпінгу біля селища Залізний Порт.

У середині липня, коли йшов другий робочий тиждень Вадима Мусієнка, він відвернув загибель двох дітей. «Під час обходу пляжу я почув істеричний жіночий крик, — розповів юнак, — подивився в той бік, і побачив, що в десяти метрах від берега течія відносить на глибину хлопця на вигляд років десяти, а трохи старший товариш намагається його відтягти на мілину, але вже сам захлинається. А на піску ламає з відчаю руки їхня мати» . Часу на роздуми не було. Вадим стрибнув у воду та витягнув дітей на берег.

 Місяць потому Микола Светов чергував на рятувальній вишці і побачив, що вдалині на хвилях гойдається човен. Спочатку юнак вирішив, що хтось вирішив порибалити, але помітив двох чоловіків, які швидко пливли, намагаючись наздогнати човен. Микола кинувся на допомогу. М’язи правої ноги зсудомило, до обличчя причепилася медуза, але хлопець не зупинявся. Коли він дістався човна, то побачив у ньому дівчинку років восьми та шестирічного хлопчика. Микола схопив мотузку та потягнув човен до берега. Чоловіки, що намагалися врятувати дітей, так стомилися, що не мали сил йому допомагати.

 

Діти, яких Вадим і Микола витягнули з води, ще не повною мірою розуміють, чим саме завдячують своїм рятівникам, проте їх батьки добре це усвідомлюють.

Хлопці довели, що гідні нести високе звання моряка. Після закінчення ліцею юнаки планують продовжити навчання у Морському коледжі ХДМА, потім в академії. Їх бажання підтримує ректор Херсонської державної морської академії Чернявський Василь Васильович, який зустрівся з ліцеїстами-рятувальниками 21 серпня 2019 року.