У громаді на Херсонщинi хочуть вшанувати свого видатного земляка

3 года назад 0

Пам’ятний знак на честь видатного вірменського композитора Олександра Спендіарова (Спендіаряна) планують встановити у Каховці 1 листопада. В цей день весь світ відзначатиме 150-річчя з дня його народження.
За словами депутата Каховської міськради Віктора Зубкова , пам’ятний знак пропонується встановити на перехресті вулиць Велика Куликовська і Олеся Гончара, в центрі міста. Саме тут знаходився будинок, в якому 1 листопада 1871 року за нинішнім стилем народився і провів своє дитинство Олександр Спендіаров. Будинок простояв до 1980-х років, поки його не знесли для будівництва нинішньої будівлі міської ради.
— Макет пам’ятного знаку вже готовий. Невдовзі ми його презентуємо громаді міста, — сказав Віктор Зубков.
Як розповіла завідувачка місцевої філії Херсонського обласного краєзнавчого музею Світлана Сидьолкіна , Каховка завжди була багатонаціональним містом і тут ніколи не було жодних міжнаціональних конфліктів.
— Посудіть самі: засновником міста був Дмитро Овсянико-Куликовський, представник російського дворянського роду з молдовськими коріннями. Останнім власником Каховки був італієць, власник банкірського дому Тработті. Першим мером міста в 1918 році обрали єврея. А на різних керівних посадах Каховки і всього тодішнього Дніпровського повіту Таврійської губернії можна було зустріти німців, греків, росіян-старовірів, арабів, французів. І нікого це аніскільки не бентежило. Проживали тут і вірмени: у 1865 році їх нараховувалось у нашому місті 87 осіб. Саме в Каховці народились відомі в усьому світі брати Спендіарови – Леонід і Олександр. Їхній дід Авксентій Спендіарян приїхав до цього містечка в 1855 році. Спочатку він придбав будинок у тодішньому селі Велика Каховка, а згодом вже в самій Каховці, — розповіла Світлана Сидьолкіна.
І дід, і батько відомого композитора були крупними лісопромисловцями. Не випадково вони вирішили оселитися саме в Каховці: місцева пристань тоді вважалась найбільшою в усій Таврійській губернії. Леонід Спендіаров став видатним геологом, іменем якого названо “Премію Спендіарова”, що вручається на міжнародних геологічних конгресах. А його молодший брат Олександр разом із Комітасом і Тіграном Чухаджяном досяг слави одного з основоположників вірменської класичної музики.
— У 2020 році ми отримали лист із дому-музею Спендіаряна в Єревані з повідомленням про те, що ЮНЕСКО включила в свій календар 2020 і 2021 років 150-річчя з дня народження Олександра Спендіарова. У зв’язку з цим виникла ідея провести заходи, присвячені цьому відомому на весь світ уродженцю Каховки і встановити пам’ятний знак на місці будинку, де він народився. Свою історію треба пам’ятати і зберігати, — сказала Світлана Сидьолкіна.
За її словами, в каховському музеї зберігається велика колекція оригінальних документів Спендіарова, зокрема, дореволюційні програмки його концертів. Чимало з цих матеріалів, як виявилось, нема навіть в єреванському музеї композитора.
Олег БАТУРІН Новий день
На фото автора: Вірменський національний академічний театр опери та балету в Єревані носить ім’я уродженця Каховки Олександра Спендіарова.