У Херсоні гімназію перетворили на спортивний ліцей

4 года назад 0

Херсонську гімназію імені Шевченка перетворили на спортивний ліцей. Тепер 56 учнів, які закінчили 1, 2 і 3 класи у спортивному ліцеї імені Шевченка мають піти до інших шкіл в Херсоні і області з нового навчального року.
Про те, що молодшої школи в закладі не буде, батькам повідомили 1 червня, — розказала мама учениці ліцею Ксенія Краснощок. Директор ліцею запронував приватний навчальний заклад, — говорить жінка: " Нам сказали, що початкова школа може бути окремим структурним юридичним підрозділом. Якщо ви готові фінансувати початкову школу, зарплату вчителів та інше. Ми можемо це обговорити ".
Батьки учнів подали електронну петицію на сайт Херсонської обласної ради з проханням дати закінчити їх дітям початкову школу у спортивному ліцеї імені Шевченка: " Стосовно петиції, там багато людей, чиї діти у нас не навчалися. Серед цих людей є прізвища колишніх випускників ", — розповіла заступниця директора ліцею з навчально-виховної роботи Людмила Смикало .
Ліцей буде спеціалізуватися на гандболі, вільній боротьбі, боксі, футболі, легкій атлетиці та шахах, — говорить директор. На території закладу є стадіон, тренажери, планують встановити майданчик зі штучним покриттям. Класи початкової школи переобладнають у спальні та спортивні кімнати. На сьогодні в ліцеї 5 вчителів молодших класів.Ще 29 травня цього року на сесії облради закладу дали статус спортивного ліцею з 5 по 11 клас, — говорить директор спортивного ліцею Володимир Сагайдак : " Ми заклад обласного підпорядкування. Фінансуємося з обласного бюджету. Обласний бюджет має право фінансувати тільки ліцеї. Чому немає початкової школи? З 56 дітей, які залишилися 1, 2 3 клас, — 26 дітей міських. Управління освіти написало листа і всі ці діти будуть влаштовані в школи. Спортсмени починаються з 6 класу. Ми не прощаємось з ними. Ми говоримо: зараз закінчуєте навчання і в 5 класі приходите до нас ".
Зміна типу навчального закладу була ініціативою керівництва тепер уже ліцею та колективу, — розказала заступниця голови Херсонської обласної державної адміністрації Світлана Чепіга : " Управління освіти міста Херсона запевнило, що якщо у батьків виникнуть труднощі, вони будуть сприяти і дадуть перелік найближчих закладів освіти за місцем проживання, куди батьки зможуть влаштувати діток. Згідно із законом про загальну середню освіту засновник має право змінити тип закладу. Тобто обласна рада – це її комунальний заклад. Вони можуть проголосувати за зміну ".

Обласна рада отримала лист від заступниці голови облдержадміністрації Світлани Чепіги з проханням внести до порядку денного на розгляд сесії зміни до установчих документів закладів освіти, — розказала начальниця управління розвитку об’єктів спільної власності виконавчого апарату Херсонської облради Тетяна Гасаненко : " З 2017 року впроваджується національна стратегія деінстутилізації інтернатних закладів, і саме тому такі трансформації відбувалися у інтернаті. Потім гімназія, зараз ліцей імені Шевченка. "
Зараз долучені до процесу деінстутилізації Старозбур’ївська санаторна школа, Новокиївська санаторна школа, дитячий будинок «Радість», — говорить Тетяна Гасаненко. Ще у 2018 році був прийнятий регіональний план дій щодо деінстутилізації. Процес продовжується. Суспільне. Херсон