У Херсоні мітингували з каструлями і пательнями

3 года назад 0

Під звуки калатання ложками об каструлі, пательні і кружки та музику з потужних колонок протестували сьогодні в центрі Херсона. У руках люди, здебільшого молодь, тримали плакати з гаслами «Хочемо працювати 24/7», «У вихідні теж хочеться їсти», «Ви нас зробили разом», «Кабмін – на карантин»… Під стінами обласної державної адміністрації мітингували представники ресторанної індустрії Херсона. Бармени, офіціанти, кухарі та адміністратори постали проти «карантину вихідного дня». Обмеження у вигляді закриття на час уїк-енду всіх об’єктів сфери торгівлі та надання послуг, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС, центральна влада збирається впровадити вже цього тижня, у всіх регіонах. На думку, протестувальників, це несправедливо. Така норма явно на руку власникам великих мереж супермаркетів, яким дозволено працювати. А от подальше існування багатьох ресторанів, кафе, їдалень вона ставить під сумнів. Підприємці, яким нічим сплачувати податки та заплату персоналу, будуть змушені закривати заклади, в які вкладено так багато ресурсів, фінансових та людських.   

«Особисто мене  дуже обурює те, що порушуються наші права, прописані  Конституцією. Держава не має права відбирати можливість працювати. А саме це зараз відбувається. Основна виручка в нас у вихідні. І якщо ми на цей час закриємося, наш бізнес цього просто не переживе. Ми закриємося взагалі», — говорить власниця одного з херсонських ресторанів Наталя Шибецька.Згодом до мітигнувальників, а тих  площі виявилося не менше 250-ти, вийшов заступник голови Херсонської ОДА, який відповідає за напрямок боротьби з коронавірусом у регіоні, Вадим Чабан. Він запросив до діалогу ініціативну групу протесту, попередивши, що у зв’язку з карантином до будівлі ОДА зможуть одночасно зайти не більше десяти осіб. 

«Ми розуміємо, що бізнес повинен працювати, бо він сплачує багато податків та дає робочі місця громадянам. Ми опрацюємо пропозиції, які ви вважаєте мотивованими і шукатимемо шляхи рішення цієї проблеми» , — зазначив Вадим Чабан.Разом з тим, заступник голови ОДА повідомив, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 в регіоні дуже непроста. За його словами, з вірогідністю на 98% з наступного вівторка Херсон та декілька районів області перейде до «червоної зони» карантину. Наразі в лікарнях області перебувають понад хворих на коронавірус. Це пацієнти, стан яких середнього та тяжкого ступеню тяжкості і госпіталізація для них життєво важлива. Більшість же інфікованих лікуються вдома.

Марина САВЧЕНКО, Новий день
Фото автора.