У Херсоні перевіряють готовність житлових будинків до опалювального сезону

3 года назад 0

Сьогодні, 10 серпня, відбулось засідання постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, житлової політики, енергоощадження та благоустрою під головуванням Юрія Рожкова.
На неї запросили т.в.о. директора департаменту міського господарства, представників управлінь освіти, охорони здоров’я, культури, голів районних у місті рад, керівників теплопостачальних підприємств.
Звертаючись до присутніх, заступник міського голови Володимир Пепель наголосив: відповідно до законодавства, теплопостачальні підприємства не зможуть надавати послуги будинкам, в яких не буде акту готовності. ОСББ, ЖБК та відомчі будинки повинні діяти відповідно до графіка підготовки до опалювального сезону. З головами ОСББ потрібно проводити роз’яснювальну роботу, аби люди не залишилися взимку без тепла.
Окрім цього, комісія розглядала питання змін до бюджету. Наприклад, у районних у місті рад немає фінансування, аби виконувати всі поставлені задачі стосовно благоустрою, тож на наступний бюджетний рік просять врахувати їхню потребу у фінансуванні. Голова Суворовської райради Андрій Задніпряний зауважує, що для здійснення покосів та обрізки дерев вже зараз потрібне фінансування, тож найближчим часом просять виділити по 350 тис. грн кожному району міста для проведення цих робіт. Член комісії, депутат міськради Віктор Сухокобилін виказав прохання передати на баланс управлінню капітального будівництва незавершене зведення сцени у смт Комишани у сумі, затраченій на будівництво.
Окремо обговорили тему боротьби з амброзією на території старостинських округів. Т.в.о. директора департаменту міського господарства Віталій Лисенко зазначив, що найближчими днями місто отримає 1т600 кг засобу, який знищує амброзію. Засіб розподілять по 4 старостатам.
Раніше заступник міського голови Володимир Пепель написав службову записку на ім’я секретаря міськради Галини Лугової стосовно розгляду на засіданні постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, житлової політики, енергоощадження та благоустрою питання щодо підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 року. Володимир Пепель зауважує, що кожного тижня розглядаються питання щодо стану робіт з підготовки до опалювального сезону.
Станом на 1 серпня готовність об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період повинна складати 60%. На такі показники рекомендує орієнтуватися Міністерство розвитку громад та територій. Проаналізувавши стан виконання робіт, визначили: якщо в об’єктів теплопостачання (МКП «Херсотеплоенерго», «АТ «Херсонська ТЕЦ», ПП «Херсонтеплогенерація» та ДП «Теплотехсервіс») готовність в цілому складає 57%-60%, у будинків, що обслуговуються керуючими компаніями та здача їх внутрішньобудинкових систем за актами готовності теплопостачальним підприємствам становить 69,2% від загальної кількості будинків, то підготовка житлових будинків ОСББ, ЖБК та відомчих, здача їхніх внутрішньобудинкових систем за актами готовності теплопостачальним підприємствам становить усього 16% від загальної кількості. Тобто, відсоток готовності житлових будинків не відповідає рекомендованому Міністерством графіку і може привести до зриву опалювального періоду у місті.
Херсонська міська рада