У Херсоні слухають українську пісню

3 года назад 0

Мабуть, усі мешканці міста помітили звучання українських пісень на вулиці Суворова у Херсоні. Не один рік поспіль перехожі мають змогу насолодися чудовим вокальним мистецтвом від Людмили Курченко.
Людмила Курченко – вокалістка, музикантка, художній керівник херсонського хору народної пісні «Співочі барви», яка виросла в музичній родині на Донеччині і у 2014 році змушена була переїхати до Херсона.
« Моя мета зробити так, щоб у Херсоні слухали українську пісню. Пісню я полюбила завдяки своїй бабусі, яка мені часто наспівувала. Коли ніхто не бачив, я брала до рук бандуру і намагалася награвати », – говорить вона.
На питання, що саме спонукало її вийти та заспівати прямо на вулиці, пані Людмила відповіла: « У 2012 році загинула моя 22-річна донька. Я втратила надію і не брала до рук музичних інструментів. Один із моїх херсонських знайомих Сергій організував для мене виступ під відкритим небом.
Вперше після свого горя я заспівала саме у Херсоні. Мені було соромно, але коли почали підходити до мене поети, журналісти, співаки, з’явилося багато друзів, почали запрошувати співати на різних святах – я ніби ожила ».
Людмила Курченко вперше опинилася у Херсоні у 2012 році, коли її чоловіка запросили працювати, але, попрацювавши рік, родина повернулася до рідного Донецька. Із початком війти на Сході України життя змусило родину Курченків повернутися до Херсона.
« Я відразу зрозуміла, що не зможу знаходитись на окупованій території, адже розмовляти українською – заборонено. На моїх очах вночі у місто заходила воєнна техніка. Гітара, бандура та акордеон – перше, що я поклала до зібраних речей, а потім були уже каструлі.
Ми з чоловіком збиралися швидко, по дорозі шукали житло у Херсоні. Нам пощастило зняти квартиру в чуйного чоловіка, за дуже символічну плату. Він допомагав нам усім чим міг – і речами, і одягом », – говорить пані Людмила.
Приїхавши до Херсона, Людмила продовжила справу свого життя і влаштувалась працювати методистом до Херсонського обласного палацу культури, адже до переїзду керувала вокальним народним ансамблем «Веселка» на Донеччині.
На питання чи збирається родина Людмили повертатися до Донецька після закінчення війни, вона зазначила: « Ні. Я відвідувала Донецьк після окупації. Приїздила до батьків, які проживали за чотири кілометри від Ростовської області та бачила, що це вже не те місто, яке я покинула. Навіть після закінчення війни повернути атмосферу Донецька буде складно, щонайменше 10 років потрібно буде ».
Людмила Курченко має постійну підтримку не лише від поціновувачів народного співу, а й від однодумниць, які і сьогодні підтримували її під час виступу. Це відома поетеса Херсонщини Раїса Полтавець та членкиня Спілки жінок України, пенсіонерка з активною життєвою позицією Любов Пронько.
У ході бесіди пані Людмила повідомила, що на початку вересня заплановано проведення звітного концерту хору народної пісні «Співочі барви». Провести захід планують під відкритим небом вулиці Суворова.
Пресслужба Херсонської міської ради
Спеціально для нас пані Людмила заспівала декілька пісень, насолодитися якими ви маєте змогу прослухавши відео або прогулявшись по вулиці Суворова вдень з 10 до 12 години.