У Херсоні стартував новий етап проєкту INFOCRIME

3 года назад 0

У Херсоні стартував новий етап проєкту INFOCRIME щодо викриття фейків та маніпуляцій у регіональних медіа.

Проєкт реалізується за підтримки Фонду Thompson Reuters та Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Мета проєкту – викривати фейки та допомагати журналістам місцевих медіа перевіряти факти й поширювати достовірну інформацію. 
Разом з 7 регіонами – Одесою, Луцьком, Кропивницьким, Черніговом, Харковом, Дніпром та Рівним – фактчекери Херсона протягом шести місяців робитимуть оперативний щотижневий моніторинг і викриття головних фейків, маніпуляцій, дезінформації і пропаганди. Окрім того, медійники з областей, у яких проводитиметься проєкт, отримають можливість податися на конкурс і взяти участь у трьох тренінгах, що реалізовуватимуться в Україні Фондом Thompson Reuters.

«Херсонщина межує з окупованим Росією Кримом і перебуває у сфері інформаційного впливу агресора. Ми часто помічаємо в місцевих виданнях та на сторінках одіозних діячів явні проросійські наративи і меседжі. Вони перегукуються з тими, які поширюються в кримських медіа та на непідконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей. Вони вкидуться, щоб формувати тут вигідний для Росії порядок денний, для поширення антизахідних настроїв, недовіри до ЗСУ, спекуляції на радянскій ностальгії, просування таких тем як постачання води в Крим тощо»,  – зазначає один із аналітиків проєкту INFOCRIME у Херсоні Іван Антипенко. 

«Проєкт INFOCRIME покликаний допомогти місцевим медіа розрізняти маніпуляції та інформаційні впливи через моніторинг інфопростору. Ми прагнемо рухатися до якості в медіа і відкриті до співпраці. Це і прозорість видань, і фактчекінгові навички, і редакційні політики загалом. Від якості виграють усі. Звичайно, крім тих, хто використовує свої майданчики для поширення фейків та антиукраїнської пропаганди» , – вважає експерт проєкту Сергій Нікітенко.

Проєкт INFOCRIME допоможе не лише зібрати й систематизувати дані про найпоширеніші наративи фейків та маніпуляцій, а й продемонструє суспільству загалом і журналістам зокрема, що виявити, відфільтрувати дезінформацію не так важко, як може здатися. Водночас для місцевих журналістів та редакторів заплановано тренінги, що допоможуть зробити журналістику якіснішою та не припускатися помилок у майбутньому.

Нагадуємо, восени 2020 року проєкт INFOCRIME в Одесі, Херсоні, Луцьку та Кропивницькому працював над виявленням фейків та маніпуляцій, що були пов’язані з місцевими виборами. Під час першого етапу проєкту проаналізовано та спростовано близько 190 фейків та 2800 маніпуляцій.

Проєкт реалізується ГО «Інститут масової інформації» та фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.