У Херсоні вшанували пам'ять польського генерала

4 года назад 0

Сьогодні, 25 червня (в День Моряка), за ініціативою Херсонської державної морської академії, було ініційовано та проведено синхронні заходи в Херсоні та польському місті Гдиня по вшануванню великого поляка, бригадного генерала Маріуша Заруського, який останні, трагічні, роки свого життя провів в Херсоні, де і був похований.
Цьогорічні святкування міжнародного Дня Моряка, які традиційно проводяться 25 червня, були особливими для українського міста Херсон та польського міста Гдиня. За ініціативи Херсонської державної морської академії було запропоновано в цей день окремо вшанувати велику постать як в історії Польщі, так і в історії України, видатну людину, громадського діяча, моряка, мандрівника, бригадного генерала Маріуша Заруського. Провести відповідні заходи в українському Херсоні та польській Гдині.
Дуже символічно, що ініціатива спільного, синхронного вшанування великого поляка, бригадного генерала Маріуша Заруського в Херсоні та Гдині народилась саме в стінах українського державного морського закладу. Це зайвий раз демонструє єдність двох країн.
В урочистих заходах, на місті поховання Маріуша Заруського, крім курсантів та викладачів Херсонської державної морської академії, взяла участь Генеральний Консул Польщі в Одесі пані Катажина Солек, представники польського товариства «Полонія» на чолі з керівником херсонського осередку Розалієй Лепиньськой.
В урочистій обстановці курсанти Херсонської державної морської академії, в знак морської шани та пам’яті морських поколінь поклали біля меморіального пам’ятника Маріушу Заруському складений тільник та морський курсантський кашкет. Присутні високі гості поставили корзини з квітами, оформлені кольорами національних прапорів Польщі та України.
Саме в цей час в братньому польському місті Гдиня відбувалась регата, в якій взяв участь вітрильник «Генерал Заруський». Багато теплих слів, слів вдячності було сказано цього дня на адресу людини, яка, як і багато років тому, є символом єдності двох братніх народів, символом дружби України та Польщі. Щиро дякуємо, пане бригадний генерале!
Це велика постать, яка єднає Україну та Польщу, є символом та прикладом цієї єдності для поляків та українців, які вважають його своїм.
Володимир МАКУХА
Маріуш ЗАРУСЬКИЙ був фактичним творцем Комітету національного флоту, керівником морської та річкової ліги Польщі. Але народився польський герой в Україні, отримав освіту в місті Одеса, саме там безмежно полбив море. Він брав участь у заснуванні морських інституцій, об’їздив всю Польщу з метою популяризації мореплавства. На початку 30-х років минулого сторіччя підготував три посібника з мореплавства, активізував свою діяльність з молодим поколінням.
Останні, трагічні, роки свого життя Маріуш Заруський провів в Херсоні, де і помер 8 квітня 1941 року. Тут, на старовинному херсонському кладовищі польським товариством «Полонія» йому було встановлено меморіальний пам’ятник.