У Херсоні загальноосвітні школи замінять гімназіями та ліцеями

4 года назад 0

З березня поточного року вступив у силу новий Закон України «Про повну загальну середню освіту», який «ставить хрест» на існуванні загальноосвітніх шкіл як таких.
Аби адаптувати вітчизняні школи до європейських стандартів, їх уже з 1 вересня 2024 року розділять на початкові школи, гімназії ( можливо, з початковими школами, як структурними підрозділами) та ліцеї, де опановуватимуть науки хлопці та дівчата з 10 по 12 клас, перед вступом до вишу.
Створюватимуть нові ліцеї
Проте «розчерком пера» перетворити типову загальноосвітню школу на ліцей не вийде. Закон вимагає, аби в ньому було не менше чотирьох випускних класів. А такою їх кількістю зараз не може похвалитися жодна херсонська одинадцятирічка! Причин подібного «недобору» багато: від падіння народжуваності до небажання здобувати вузівський диплом.
– Ми підрахували, скільки маємо випускних класів у нинішніх загальноосвітніх школах по найбільших житлових масивах обласного центру. І от результати: на три школи житлового масиву «Корабел» – чотири одинадцятих класи, на дев’ять шкіл Таврійського житлового масиву – десять, на п’ятнадцять шкіл житломасиву ХБК – п’ятнадцять класів.
Вихід єдиний – створювати ліцеї окремо, і їх повинно бути щонайменше п’ять, аби на кожен великий житловий масив був принаймні один ліцей , – коментує начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов .
– А поки їх не створили, маємо на все місто тільки два ліцеї, які відповідають вимогам оновленого законодавства. Це Академічний ліцей при Херсонському державному університеті, й Фізико-технічний ліцей. Там є й по шість одинадцятих і по стільки ж десятих класів.
Реформа без грошей
Освітянське відомство Херсона розробило стратегічний план реформування шкіл у відповідності до вимог оновленого законодавства. Але депутати міськради не поспішають його схвалювати: хтось просто не уявляє собі шкіл без випускних класів, а хтось перед виборами до органів місцевого самоврядування в Україні розбурхує через реформу політичні пристрасті.
Та проблема не тільки у ставленні депутатського корпусу до перетворення місцевих ЗОШ та НВК на гімназії а ліцеї. Адже сказавши «а», державна влада не сказала «б». Виконувати закон від регіонів вимагають, а грошей з державного бюджету для витрат на реформування не передбачили.
А без них не обійтися: нехай ліцеї будуть відкривати на базі існуючих шкіл, та їм все одно необхідна буде нова комп’ютерна техніка, лабораторне устаткування, меблі, ремонт приміщень.
До того ж, для викладання у ліцеях хочуть зібрати кращих педагогів міста. А ті не поспішатимуть «з доброго дива» покидати звичні робочі місця й трудові колективи, де прижилися й почуваються цілком комфортно.
Відтак, їх перехід до ліцею також треба заохочувати – в тому числі матеріально. То де ж під реформу гроші, «слуги народу» ви наші хороші?
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день