У херсонських багатоповерхівках боржникам оголошують війну

4 года назад 0

Просто на очах загострюються стосунки між мешканцями житлових багатоповерхівок у Херсоні. Власне, вони розділилися на два табори: одні не вносять квартплату місяцями, часом і роками, а інші змушені утримувати спільне житло власним коштом. Останнім це не подобається, тож такі засоби впливу на боржників, як вивішування у під'їздах списків із їхніми прізвищами, — вже у минулому.
Тепер у об'єднаннях співвласників багатоквартирних будинків неплатникам часом не надають жодних довідок чи інших документів, поки вони не сплатять комірного. Їх сусіди затято лають на зборах і періодично відряджають до дверей "агентів" із не дуже ввічливими нагадуваннями. І часом наражаються на агресію у відповідь: у такій багатоповерхівці на вулиці Богуна обласного центру голову ОСББ боржники за "критику" просто побили у дворі при свідках. Причому жінка отримала не тільки забої, а й гіпертонічний криз, і звернулася із заявою про розправу до Корабельного відділення Національної поліції.
Утім, така ж "війна" першої-ліпшої миті може спалахнути в будь-якій багатоповерхівці: адже з числа господарів квартир у кожному херсонському будинку під орудою кондомініумів — боржників від кожного десятого (у кращому разі) до кожного третього. Та загалом по регіону суми неплатежів тільки за комірне у багатоквартирних будинках уже зашкалюють за 42 мільйони гривень (інформація ГУ статистики Херсонщини)!
Але біда не тільки у псуванні стосунків між сусідами: ОСББ не спроможні назбирати достатньо коштів на утримання будинкової інфраструктури, включно із ліфтами. Як наслідок, у обласному центрі до ремонту вимкнули вже 86 підйомників у висотках. Депутати міськради одностайно проголосувати за виділення на їх ремонт (навіть включно із ліфтами житлово-будівельних кооперативів, які не є комунальною власністю) 7,2 мільйона гривень. Та цих коштів вистачить тільки до кінця вересня, а там з експлуатації виведуть ще порцію старих ліфтів, і знову на їх відновлення треба буде шукати грошей. Яких у обтяжених боргами ОСББ немає, і навряд чи буде у найближчому майбутньому.
Адже комірне члени кондомініумів не платять з двох основних причин: або пенсій не вистачає на основні потреби, або власникам квартир заборгували роботодавці (цей борг по Херсону також становить 35 мільйонів гривень). От і виходить, що чубитися сусіди від безвиході починають.
Голос України