У Херсонській облраді відкрилась нова виставка картин

3 года назад 0

П'ятеро художниць з Херсонщини представили свої роботи на виставці під назвою "Моя живописна Україна". Триватиме вона близько 2 місяців.
Мисткиня Ольга Гуляєва для виставки обрала 5 робіт. На творчість надихають фольклор, релігійні та народні мотиви. Картина «Бабусина радість» — одна з ключових, розказує художниця. " Головним образом для мене, зазвичай, є жінка як уособлення любові, материнства. Моделями для цієї роботи були моя бабуся і мій син, коли він був маленьким. Це — його улюблена справа, творча атмосфера ", — каже Ольга Гуляєва.
Гарні пейзажі, люди та натюрморти – джерела натхнення для художниці Оксани Оснач, засновниці художньої студії у Херсоні. Серед її 13 картин на виставці – портрети українців у національному одязі, пейзажі. " Це — люди, яких я люблю. Це — персонажі, які зачепили мене, у першу чергу, як люди. Зазвичай, у таких людей дуже цікава зовнішність. Тут є портрет Андрія Лопушинського. Для мене це — дуже знакова робота, тому що саме з Кам’янської Січі відбулося наше знайомство з Андрієм. А зараз ми співпрацюємо у проєкті «Зображення на рибі ": малюємо ікони на камбалі", — розповіла Оксана Оснач.
Художницю Ганну Кашубу прийшла підтримати сестра Наталя Діденко. Мисткиня розповіла, що для виставки обрана свої улюблені роботи. " Люблю пейзажі та натюрморти. Обрала 13 робіт для виставки. Техніка називається «живопис на левкасі». Така основа підказує, що буде зображено. Ось, наприклад, картина «Уламки літа» — це контрасти теплого і холодного ", — говорить художниця Ганна Кашуба.
Інколи першою приходить ідея, закладена у роботу, інколи – сюжет, розказує художниця Яна Голуб’ятникова. Роботу «Стоокі птахи» творила частинами, говорить жінка. " Дівчинку з коровою я побачила у селі. Вона така руда, така гарна, у неї такі руді вії. Така сільська дівчинка. І кажу чоловіку: «Не можу повз неї пройти». А ці хлопчики – мій син та його друзі. Я дуже люблю реалізм, тому що кожного разу ти маєш можливість зануритись у людину ", — каже Яна Голуб’ятникова.

Виставка «Живописна Україна» представлена у рамках кураторського музейного проєкту «Мистецтво на зламі тисячоліть», розповіла заступниця директора Херсонського обласного художнього музею ім. Шовкуненка Владислава Дяченко. " Народилася ідея зробити мистецтво жінок, тому що, як я вже казала, Україна – саме жіночого роду. І українська жінка має дуже велику роль сьогодні в Україні. Нам хотілося яскравих фарб. Жіночий погляд на мистецтво дещо інакший, ніж чоловічий. Він більш романтичний, більш яскравий, емоційний, ліричний, тонкий ", — каже Владислава Дяченко.
За матеріалами Суспільне. Херсон