У херсонському училищі відкрили гастрономічну лабораторію

3 года назад 0

Гастрономічну лабораторію відкрили на базі Херсонського вищого комерційного професійного училища. Тут вивчатимуть кулінарне мистецтво не тільки студенти, а й усі охочі. За процесом приготування страв спостерігали кореспонденти Суспільного.

Олексій Александров ресторатор та експерт проєкту, говорить  — ініціатори -Міжнародна організація праці, Служба зайнятості України та громадські організації. Придбання  обладнання фінансував уряд Данії.

"Зараз гастрономія в Україні дуже швидко розвивається, навіть не зважаючи на карантинні умови, на заборони всім нам відомі – і ресторани деякі не виживають, закриваються і є обмежувальні заходи, нажаль – але ресторанна сфера стрімко розвивається в Україні, тому за професією кухар теж є майбутнє, і дуже великий попит ми відслідкували в наших дослідженнях між шукачами роботи та роботодавцями в сфері ресторанної гостинності" , — розповів Олексій Александров.
Наталія Журженко виконувачка обов’язків начальниці міського управління освіти розповідає – до відкриття гастрономічної лабораторії готувались кілька років, починаючи з 2019-го, 

"За результатами роботи цього проекту створено сучасну кухню-лабораторію для підготовки учнів з професії кухар, але не тільки учні цього навчального закладу можуть проходити цю підготовку. Цю підготовку може проходити і не зайняте населення, або люди які мають неформальну освіту і потребують підтвердження документів з професії кухаря, то це все можна отримати з цієї кухні-лабораторії" , — розказала Наталія Журженко.  В Центрі зайнятості формуватимуть групи для практичних занять у лабораторії.
 
"На наших заняттях ми використовували технології як термоміксінг, фьюжн-кулінарію, технологію папільот, технологію комфі, і зараз ми дуже ефективно їх впроваджуємо на уроках виробничого навчання", — пояснила керівниця курсової підготовки Галина Мельниченко.Студентка Ярослава Мазур обрала для себе професію кухаря. У гастрономічній лабораторії сьогодні готує шніцель. 

"Ми бачимо весь процес вживу, не по книжкам, які написані ще за радянського союзу, не по стандартам, які, можливо, не всі використовують на кухні, ми бачимо цей живий процес, ми миттєво його запам’ятовуємо, хтось візуально, хтось тактильно"
, — ділиться враженнями Ярослава. В рамках відкриття лабораторії ресторатори з різних міст провели майстер-класи.

Суспільне Херсон