У мерії Херсона немає спеціалістів, натомість є безгосподарність та байдужість

7 лет назад 0

«Любимый Херсон» вже писав про ситуацію у будинку №8 на Нафтогавані. Як і обіцяли, наш журналіст побував на місці й переконався, що мешканці багатоповерхівки загнані у глухий кут.

Володимир Орлов мешкає тут від самого початку. Згадує часи, коли будинок жив нормальним життям – опалювався, була гаряча вода, не було проблем з обслуговуванням будинку і мереж. Але тоді у нього був господар – «Херсонрибгосп». У 2007 році його змінив новий власник – будинок, а разом з ним і мережі, котельню, підстанцію та каналізаційно-насосну станцію передали у комунальну власність міста . На що є відповідні рішення сесії міськради та міськвиконкому.

Відтоді й почалися проблеми. Місто документально передало на обслуговування водоканалу лише каналізаційно-насосну станцію. Все інше й досі висить у повітрі, тобто належить місту, але не передано на обслуговування відповідним організаціям.

За цей час власна котельна розвалилася, опалювальні мережі згнили, під’єднати  будинок до сусідньої котельні у міста так й не знайшлося грошей. Тож, 10 років тому будинок лишився без опалення і без гарячої води. Та люди вихід знайшли і вже навіть не скаржаться й не сподіваються – гріються електроприладами, воду підігрівають бойлерами. Враховуючи, що проект передбачав електроплити, потужність електроліній це дозволяє.

Чого не скажеш про «гаманці» мешканців, які якраз не дозволяють більшості з них платити за електроенергію у таких об’ємах. Рахуйте самі: взимку працюють електроплита, бойлер  та ще й конвектори чи каміни, чи УФО – у кого що.  Володимир Орлов каже, що в нього у найхолодніші місяці – грудень та січень виходить по 1700 кВт на 2-кімнатну квартиру, а в кого 3-кімнатна?

Та й влітку вже не зекономиш – маємо на увазі рішення про відміну окремих тарифів для населення, яке проживає в житлових будинках, обладнаних кухонними електроплитами.

І ось тут люди з задоволенням би скористалися своїм законним правом на державну допомогу , особливо в опалювальний сезон. Але ось вже два роки, відтоді як Кабмін вніс зміни до порядку призначення субсидій, отримати їх жителі будинку не можуть…

Витяг з Постанови Кабміну:

«Якщо в установленому порядку здійснено відключення споживачів
від централізованого теплопостачання  та  населення для обігріву
приміщень використовує побутові електроприлади, то для розрахунку
субсидій  в  опалювальний сезон застосовуються соціальні нормативи
користування електропостачанням  для  індивідуального опалення.
Пункт  2  доповнено абзацом згідно  з  Постановою  КМ  N  409
( 409-2014-п ) від 06.08.2014.
Зазначені розрахунки здійснюються на підставі акта обстеження
матеріально-побутових   умов   сім’ї та  акта  обстеження  стану
зовнішніх  і внутрішньобудинкових електромереж на їх відповідність
вимогам  нормативно-правових актів, проведених організаціями, які
здійснюють обслуговування таких мереж. Пункт 2 доповнено абзацом
згідно  з  Постановою  КМ  N 409 ( 409-2014-п ) від 06.08.2014; із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 106 ( 106-2015-п ) від
28.02.2015».

Тобто, отримати субсидію мешканці цього будинку можуть лише надавши акти обстеження електромереж, про що їх й просять у відділі соцзахисту. Але дістати ці акти практично так само неможливо, як, приміром, власний лікоть укусити. Принаймні в Херсоні.

Як ми вже згадували, за 10 років виконавча влада міста так і не спромоглася передати підстанцію та зовнішні мережі електропостачання цього будинку для обслуговування «Херсонобленерго». Протягом 10-ти років зовнішні та внутрішньобудинкові електромережі будинку, що знаходиться у комунальній власності, не обслуговуються ні власником будинку (балансоутримувачем), ні ПП «Жилсервіс», ні енергопостачальною організацією.  Так само провести обстеження мереж і видати відповідні акти відмовляються й ті, й інші.

Куди вже тільки не ходили люди, куди вже тільки не писали… Перелік інстанцій вражає :

Щодо проведення обстеження електромереж будинку та видачі актів обстеження неодноразово зверталися до:

  • Херсонських міських електричних мереж (двічі);
  • ПАТ «ЕК «Херсонобленерго» (двічі);
  • Херсонського міського голови Миколаєнко В.В. (тричі);
  • Департаменту ЖКГ виконкому Херсонської міської ради;
  • ПП «Жилсервіс» (обслуговує житловий будинок)

Щодо сприяння та допомоги у вирішенні питання проведення обстеження і видачі актів обстеження писали до:

—   Інспекції Держенергонагляду України в Херсонській області;

—   Сектору НКРЕКП у Херсонській області;

—   Голови НКРЕКП (м. Київ);

—   Голови Херсонської обласної державної адміністрації Гордєєва А.А.;

—   Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б.;

—   Депутата Херсонської міської ради Собчука С.С.;

—   Міністра соціальної політики України Рева А.О.;

—  Віце-прем'єр-міністра України, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Зубко Г.Г.;

—  Керівника Апарату Адміністрації Президента України Дніпрова О.С.;

— Першого заступника глави Адміністрації Президента України Ковальчука В.А.;

—   Верховної Ради України;

—   Народного депутата України Одарченко Ю.В.

в)  щодо призначення субсидій мешканцям будинку:

— до голови Корабельної районної у місті Херсоні ради Чорненької Н.Є.

Та Київ традиційно спускає звернення на місця, а на місці – глухий кут .

Участь міського голови Володимира Миколаєнка у цій справі обмежилася виключно дорученням, яке він «сумлінно» дав підлеглим — терміново вирішити проблему.

 А ось той, хто, власне, має те доручення виконати – Департамент ЖКГ, виконує його наступним таким чином:

 

   

Як бачимо, фахівців з обстеження електромереж у міста немає, але ж за 10 років у міста мав би знайтися бодай один спеціаліст, який би виконав свої прямі обов’язки – укладення договору з енергопостачальною організацією і передача їй на обслуговування мереж будинку, який знаходиться у комунальній власності?!

Однак, виконавча влада, у цьому випадку департамент ЖКГ, працює за іншим принципом – «спасенне утопающих – дело рук самих утопающих», і радить мешканцям будинку скористатися послугами  приватної фірми. 

До речі, доручення про укладення договору з "Херсонобленерго" (дивись вище) міський голова дав у лютому. Та вже в червні його думка кардинально змінилася — чи то Миколаєнко, чи то його перший заступник Козаков "з повагою" послали мешканців будинку туди ж, куди раніше їх так само "з повагою" відправив й Департамент ЖК: 

 

«Але ж ми не є власниками зовнішніх та внутрішньобудинкових електричних мереж, ми не можемо вирішувати таких питань, як проведення обстеження мереж та обладнання, що нам не належить. Та у нас там 6 тисяч Вольт, хто туди просто так і навіть за наші гроші полізе», — питають люди і додають, – Ми вже змирилися з усіма негараздами, ми пристосувалися майже до всього, але де взяти гроші, особливо пенсіонерам, щоб платити за електрику, ціна на яку постійно «лізе» вверх? Ми з жахом чекаємо наступної зими, чим будемо розплачуватися?…».

Ось таке замкнуте коло безгосподарності й байдужості міської влади до проблеми мешканців будинку №8 на Нафтогавані. А скільки у Херсоні таких будинків — зі своїми проблемами і людей, які там виживають? Хтось, так як нафтогаванці, стукає у всі двері, хтось «опустив руки»… 

Хоча яка різниця стукаєш ти чи ні, якщо тебе все-рівно не чують…