У в’язницях з’являться свої слідчі підрозділи

7 лет назад 0

В установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби з’являться власні слідчі підрозділи, які здійснюватимуть досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених на території або в приміщеннях ДКВС.

Про це ідеться у затвердженій Мін’юстом Інструкції з організації діяльності слідчих підрозділів органу Державної кримінально-виконавчої служби України, яка сьогодні набрала чинності, передає «Закон і Бізнес».

Документом, з текстом якого можна ознайомитися за посиланням, до повноважень слідчих підрозділів ДКВСУ віднесено:
— здійснення розгляду заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення;
— внесення відповідних відомостей про їх вчинення до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
— проведення всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених та території або в приміщеннях Державної кримінально-виконавчої служби України;
— ужиття своєчасних заходів для забезпечення відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини та Українська Гельсінська спілка з прав людини закликали позбавити кримінально виконавчу службу таких повноважень.

«Ми переконані, що надання слідчих повноважень ДКВС — це порушення фундаментальних принципів справедливої та ефективної процедури розслідування, відповідно до якої ніхто не може бути суддею у власній справі» — йдеться у їхньому спільному зверненні. Нові повноваження, застерігають правозахисники, призведуть лише до поглиблення проблеми неефективного розслідування у справах про катування та інші зловживання в місцях несвободи.