«Україна без кордонів»: на Херсонщині відбувся Всеукраїнський фестиваль інклюзивних практик

3 года назад 0

  Всеукраїнський фестиваль інклюзивних практик відбувся у Скадовську Херсонської області. Всього на конкурс було подано 180 робіт з різних регіонів України, з яких міжнародне журі обрало 63 найкращі інклюзивні практики.  
Цього року до Скадовська на фестиваль інклюзивних практик "Україна без кордонів" людей приїхало втричі більше, ніж минулого, — говорить ініціаторка фестивалю Ірина Ханікова.
 
"Сьогодні робочий день – коли всі учасники обмінюються своїм досвідом. В нас заплановано 7 майстер-класів різного формату. Це і лялька-персона, і "ми — в тренді", і "рідна колисанка". Будуть практикуми для дітей та дорослих. Сучасні танці. Буде дуже круто".
 
Тетяна Левченко — суддя фестивалю. Говорить, по минулому року у нас було близько 70 робіт, були різнопланові проєкти. В цьому році 180 проєктів. Каже, вони не легші, їй більше до душі були ті проєкти, які дійсно показували практику роботи з дітьми, не просто те, що можна робити в рамках своїх посадових обов’язків чи чим ти займаєшся.

Вдруге з Львівщини на фестиваль приїхали учасники інклюзивно-реабілітаційного театру "Госпітальєр", створений він за участю пацієнтів психіатричної лікарні.  На фестиваль актори привезли виставу "Глухота", — говорить арт-терапевтка Тетяна Микитка.
 
"Театр починався з працівників, участь приймали тільки працівники лікарні. Але з часом ми почали залучати пацієнтів – на сьогодні власне наш театр включає в себе тільки пацієнтів. Сюди ми приїхали з виставою "Глухота", це вистава про глухоніму дівчину і відношення суспільства до таких людей. Говорять, що має бути медикаментозне лікування у психіатрії, але не тільки. Театр, музикотерапія, танцювальна терапія – вона також лікує", — каже Тетяна Микитка. 

Ще один інклюзивний аматорський театр приїхав з міста Пустомити на Львівщині. У виставі задіяні ляльки – кореспондентка Іриска та її дід, який всюди їздить з онучкою — розповідають актори. Юрі 16 років, він грає за діда, говорить, що це – його улюблений герой, а щоб не забути, як звуть персонажа – назвав власним ім’ям, і вчора діду виповнилося 160 років, він святкував день народження. Галина Михальчишин — учасниця фестивалю. Каже, діти можуть спілкуватися з ляльками, один з одним, діти можуть створювати цікаві історії і розвиватися у цьому.

Надія Басюк з Олешок навчає учасників майстер-класу працювати з глиною. Цей матеріал використовують і під час масажів і під час занять з психологами та арт-терапевтами, — говорить директорка-інклюзивно-ресурсного центру.
 
"Ми почали працювати з дітками, застосовуючи різні види глини, Ми використовуємо три види – білу моделюючу, червону і лемурійську глину. Кожен фахівець використовує її спрямовуючи на різний напрямок, психологи працюють на розвиток мілкої моторики. Так само це застосовує вчитель дефектолог, це тактильні відчуття розвиваються, що дуже корисно для дітей з розвитком спектру аутизму".
 
Юлія Жерліцина — керівниця громадської організації "Вулик ідей" з Києва. Говорить, на фестивалі презентували книжку "Рідна колисанка-2". Це проєкт за підтримки українського фонду, сюди увійшли 12 колискових мовами національних спільнот України. У них проходили культурологічні заняття, діти слухали колискові мовою оригіналу, і створювали ілюстрації по цій колисковій, які й увійшли в цю книжку.
Ксенії Хоменко 9 років, вона переможниця міжнародних та Всеукраїнських танцювальних конкурсів, на цьому фестивалі — як тренерка, навчати дітей танцям їй подобається, і своїми учнями задоволена – говорить дівчина.
 
"Я займаюся танцями вже 6 років, і я займаюся джаз-фанком, денс-холом, хіп-хоп, контемп і брейк-данс, і я люблю танцювати, бо коли танцюю – мене енергія заряджає і я дуже позитивна. Сьогодні я проводжу майстер-клас для того, щоб діти теж спробували це відчуття, і це було дуже драйвові" , — каже Ксенія Хоменко.
 
Гран-прі фестивалю дісталося інклюзивній театральній студії з Херсона "Світло в тобі".

UA:Херсон