Засуджених на Херсонщині тестування мало цікавить

4 года назад 0

Дедалі менше бажаючих здобувати вищу освіту з-поміж засуджених на Херсонщині.
Цьогоріч взяти участь у тестування зголосилося всього п’ятнадцять чоловік, котрі відбувають покарання у вправних колоніях № 10 та 90, хоча в минулі роки кількість учасників була в два-три рази більшою. Для них це тестування відбудеться у додаткову сесію, яка пройде з 23 червня по 10 серпня, каже керівник регіонального Центру оцінювання якості освіти Максим Кирпенко .
То чому ж все-таки засуджені дедалі менше цікавляться тестуванням? Причин кілька, вважають фахівці. Насамперед, через лібералізацію кримінально-виконавчого законодавства до пенітенціарних закладах відправляють не так багато злочинців, надто молодих. Якщо злочин вони скоїли вперше, або він невеликої тяжкості, суди обирають їм покарання, не пов’язане з позбавленням волі.
По-друге, засуджені не поспішають брати участь в оцінюванні знань, бо їм важче реалізувати свої здобутки в навчанні. Адже отримавши сертифікат навіть із високими балами, людина, що знаходиться за колючим дротом, не може поступити до першого-ліпшого вишу за своїм вибором – треба шукати той, де впроваджене дистанційне навчання. А таких донедавна було небагато.
Щоправда, в карантин хоч-не хоч, а подібні технології довелося впровадити всім «альма-матер». Відтак, вибір у специфічної категорії абітурієнтів стане ширше, тому й бажаючих взяти участь у тестуванні може додатися. Однак це лише перспектива на майбутнє.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день