Підкорили найбільшу пустелю Європи: на Херсонщині відбувся забіг «Wild Desert Ultratrail»

4 года назад 0

12-13 вересня 2020 року на території парку «Олешківські піски», що на Херсонщині  (с. Раденськ, Олешківський район) вчетверте відбувся забіг «Wild Desert Ultratrail». Любителі активного відпочинку з усієї країни випробовували свої сили на чотирьох дистанціях, щоб підкорити найбільшу пустелю Європи.

 150 учасників з усієї України долали дистанції у 5, 10, 20 та 50 кілометрів. Цьогоріч, розповідає організаторка  Олена Доценко,  попри карантин, участь у забігу взяли найбільше людей: 

«Основна мета – популяризація бігу, здорового способу життя, активності. «Жити вільно, бігти дико» – це наш лозунг, наше гасло і тому ми створюємо таку атмосферу. Місцевість нас на це надихнула, тому що це – унікальне місце, де ти відчуваєш себе по-іншому».

Першою серед жінок на дистанції у 20 кілометрів стала  Анна Гуделайтіс з Дніпр а. Вона вдруге бере участь у забігу. Цього разу, як і минулого року, обрала дистанцію у 20 кілометрів. І, хоча торік, говорить дівчина, траса здалася легшою, час показала однаковий.

 «Я в минулому році бігла теж 20 кілометрів, як і сьогодні. Мені дуже подобаються ці змагання, бо тут дуже кльова організація, завжди є розмітка, друзі, спілкування. Це дуже круто, що є такі змагання у найбільшій пустелі у Європі, просто неба, готель тисячі зірок», – розповіла Анна Гуделайтіс.

Окрім забігу, для учасників проводять семінари, екскурсії та тренування.  Максим Козій  приїжджає з Києва вдруге, говорить, заради атмосфери:

 «Це – чудове місце, найбільша пустеля у Європі, мені тут дуже подобається атмосфера, бо це не тільки про гонку, це як пригода».

З Нової Каховки  разом із другом приїхав  Сергій Навалкін.  Він – професійний спортсмен. Фінішував Сергій босоніж:

 «Ми кожен рік сюди приїжджаємо з моїм другом, тому що ми самі з Херсонської області і нам звично бігати по піску і це – єдині змагання, які більш-менш розкривають Олешківські піски. Цього року 20 кілометрів і минулого року 20 кілометрів, але покращили результат майже на півгодини. Цього року легше було, бо немає сонця».

Вік учасників від 14 років, каже Олена Доценко, однак наймолодшим став  Володимир Петренко , йому усього 12. Хлопець приїхав із татом з Києва, вирішив спробувати подолати дистанцію у 5 кілометрів і прийшов другим.

 «Найважче те, що я вперше такою трасою біжу. Я думав тут буде просто пряма дорога і поруч пустеля, а тут навпаки. Після старту там є висока гора і там дуже важко на неї бігти, а потім трошки заблука», – додав Володимир Петренко.

Усі учасники отримують медалі за подолання дистанції. У кожній, розповідає Олена Доценко є троє переможців серед чоловіків і троє серед жінок. Однак сюди, переконана організаторка, приїжджають не за нагородами.