Ще раз про «Кристал»

7 лет назад 0

Радісно і сумно…

А з іншого боку, було сумно дивитися на цих хлопців, що  ганяли м’яча. Адже у них сумнівне спортивне майбутнє. Бо в Херсоні ніби й прагнуть розвивати дитячий футбол, а насправді – знищують. Цим хлопчакам важко буде здійснити заповітну мрію і потрапити в професіонали. А все тому, що вершина футбольної піраміди в нашій області– команда “Кристал”– практично розпалася.

У попередньому номері газети “Вгору” ми писали, що  херсонський “Кристал”, який  в останні півтора десятка років ледве існував,  нині майже знищений. По-іншому сказати не можна. Команда як пішла на канікули торік у листопаді, так іще й не зібралася для продовження чемпіонату. Та й збиратися нікому. Одні розбіглися, інших – звільнено. А 23 лютого – день заявки команди до Професійної футбольної ліги.

На відкриття  майданчика зібралися всі керівники, від яких залежить розвиток футболу на Херсонщині. Тож наш кореспондент  почув думки двох головних чиновників із цієї проблеми.

Голова Херсонської міськради Володимир Миколаєнко:

– Я згадую своє дитинство, бо народився тут, на Червоностудентській. І майже увесь вільний час проводив саме на цьому стадіоні. Тоді  багато приділялося уваги саме дітям. Вони займалися спортом і росли здоровими. Тож і зараз це головне завдання для нас. Тому цей майданчик – чудовий подарунок саме для дітей, що мешкають тут.  Треба у кожному районі створити такі майданчики. Це гарний приклад того, як потрібно перейматися справами дітей.

– Звісно, діти будуть займатися футболом. Але їм потрібно рости, до чогось прагнути. Такою перспективою  і була наша херсонська професійна команда “Кристал”. Але зараз її практично нема.

– Я не погоджуюся. Думаю, що  будемо займатися і підтримувати клуб. Тут єдина проблема – потрібно зробити, щоб це був комунальний заклад. Щоб футболісти були захищені, мали трудові книжки.  Сподіваюся,  найближчим часом цю проблему вирішимо.

– Чи не буде пізно? Адже 23 лютого  команда вже повинна заявлятися. Хто буде нею займатися? Чи виділили на її утримання гроші, хто буде ними розпоряджатися? Бо не існує ані клубу, ані команди.

– Зараз радяться депутати. Визначаються профільні комісії. Будуть надані рекомендації, так що найближчим часом це питання ми закриємо. Як на мене, клуб повинен бути. Це питання навіть не обговорюється. Потрібно навіть збільшувати   фінансування команди. Торік ми намагалися, аби  прийшли спонсори. Але вони кажуть, що готові допомагати клубу, а не якійсь приватній організації. Тому мені здається,  клуб має стати комунальним підприємством.

– Однак це потрібно робити швидко, а не тільки говорити.

– Мій перший заступник провів такі зустрічі і, певно, у нього вже є напрацювання. Цим питанням займаються, і  найближчим часом воно вирішиться.

А ось що сказав  голова обласної федерації футболу і глава облдержадміністрації Андрій Гордєєв:

–  У нас команда другої ліги, але немає інфраструктури. Ми її повинні створити. Повинні формувати кадровий потенціал під щось. Цей процес має бути взаємним. А поки спроби запросити хороших тренерів зводяться до нуля. Наряду з тим, що ми виховуємо дітей, повинні стимулювавати будівництво стадіонів та інших спортивних споруд.

– Але “Кристал”  під загрозою зняття з чемпіонату?

– На жаль, у міському спорті  немає єдиної червоної лінії, по якій він би рухався.  Але я оптимістично налаштований, що незабаром це   вирішиться. Ми вже приступили до пошуків спільного рішення. І думаю, що зможемо спільно його  знайти.

Сказати одне, а ось зробити  – зовсім інше. Отже, конкретики поки що немає. Нині голова  федерації футболу Андрій Гордєєв мав би терміново створити штаб з порятунку   команди. Туди варто запросити компетентних у футболі людей, підприємців, міського голову, його заступників.  Потрібно не упустити і зберегти місце в чемпіонаті серед професіоналів для Херсона. Для цього в крайньому випадку зібрати команду з місцевих перспективних юнаків. Нехай дограють до кінця чемпіонату, не звертаючи уваги на результати. Адже головне – зберегти місце. А за цей час створити комунальний або  якийсь інший  клуб, його інфраструктуру. Причому з хорошим фундаментом, починаючи від дитячих команд до вершини піраміди – професійної футбольної команди. Ось і буде до чого прагнути юним обдарованим гравцям. А чиновникам треба, нарешті,  довести на ділі, що вони люблять футбол.