Херсонці виступили за екологію

4 года назад 0

25 вересня 2020 року у Херсоні відбувся кліматичний марш. Участь у ньому взяли школярі та студенти. Організатори – Екологічний центр обласної бібліотеки імені Олеся Гончара та громадська організація “Імпульс Херсонщини”. Проте на анонсованій як аполітична акції були присутні й прапори однієї з партій , повідомляє “Суспільне:Херсон” в матеріалі журналістів Оксани Хлєбус та Григорій Шматко.

О 14:30 від Херсонської обласної бібліотеки імені Олеся Гончара з плакатами, символічними черепами та прапорами молодь рушила маршем до площі Свободи у середмісті.

Учасники акції пройшли вулицею Перекопською, потім проспектом Ушакова – до будівлі обласної державної адміністрації. Для цього поліція перекрила вулицями рух транспорту. Загалом участь в акції взяло близько 40 осіб.

На сайті Херсонської міської ради офіційно повідомили, що рух проспектом Ушакова до площі Свободи буде обмежено з 15:00 до 15:30. Організатором акції вказано громадську організацію “Імпульс Херсонщини”. Учасник акції, депутат міськради й представник однієї з політичних партій Руслан Рубан пояснює, звідки взялася партійна символіка:

“Це не політична акція, зовсім не політична! Але “Партія зелених України” підтримує чисте довкілля і ми, звичайно, приєдналися”.

Пари закінчились о 12-й, говорить 15-річний Віталій Семирозум. Після них він й прийшов на екологічну акцію. Говорить, що батьки не були проти.

Роману Кутахіну – 16 років. Хлопець говорить, що живе без батьків і сам вирішив взяти участь в акції після навчання.

До кліматичного маршу долучилося ще сім міст в Україні. Сама ж акція є поза політикою, говорить організаторка Юлія Тищенко:

“Я знала, що будуть “зелені”, але просила без прапорів. Я всім кажу, що екологія поза політикою. За мету ставили розповсюдження інформації, що є така проблема. Це глобальна проблема”.

Участь партійців у акції організатор Дмитро Карлюка пояснив тим, що акція анонсувалась в соцмережах і взяти в ній участь може кожен:

“Ми їх не запрошували, із жодним з наших представників вони не зв’язувались і позицію не узгоджували”.

Участь в заході взяли й діти з команди “Zero Waste Scholl Херсон. Їх керівниця Ольга Демченко говорить, що їх запросила керівниця Екоцентру бібліотеки імені Олеся Гончара Юлія Тищенко. Про участь політичних сил жінка не знала, і запевняє, що діти партійну символіку не несли:

“Ми прийшли саме на акцію, на марш за клімат. І тому для нас це було несподіванкою”.

Екологічну акцію за участі дітей та політичних прапорів Суспільне попросило прокоментувати президента Асоціації політичних психологів України Вадима Васютинського:

“У нас дуже політизоване суспільство. І будь-яка подія, акція, яка зачіпає інтереси багатьох людей, майже миттєво стає політичною. Елементарна річ, коли люди ідуть вулицею, у них позитивні гасла, але своєю появою вони можуть заважати руху, зачіпати інших людей, відвертаючи увагу від чогось іншого. Про ці акції можна скільки завгодно говорити, що вони не політичні. Але вони майже завжди, на жаль, стають політичними”.