Херсонські аудитори обрахували збитки, нанесені довкіллю і надали пропозиції екоінспекторам

Херсонські аудитори обрахували збитки, нанесені довкіллю і надали пропозиції екоінспекторам

7 лет назад 0

Державні аудитори Херсонщини підготували і надали низку детальних пропозицій держекоінспекторам за результатами фінансового аудиту виконання бюджетних програм екологічного спрямування за період 2014-2016 роки.

Загалом, при проведенні державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Державною екологічною інспекцією в Херсонській області, аудитори опрацювали 24 джерела інформації, серед яких — урядова нормативно-правова база, анкети, матеріали інтернет-ресурсів та інші.

Держаудитори обрахували збитки від засміченості земельних ділянок на загальну суму 1,12 млн. грн. При цьому необхідно ліквідувати несанкціоновані звалища твердих побутових відходів, неконтрольовані смітники в лісових масивах і лісосмугах, навколо селищних забудов, на узбіччях доріг, у водоохоронних зонах.

До того ж з причини самовільного використання деякими суб’єктами господарювання частини артезіанських свердловин, бюджети всіх рівнів розрахунково недоотримали надходжень на загальну суму 3,45 млн грн.

Фахівці встановили, що фактична потреба в коштах на оплату судового збору у 2016 році склала 10,4 млн грн. Як наслідок, через відсутність такої суми коштів на судовий збір, державні і місцеві бюджети недоотримали надходжень від заподіяної шкоди, нанесеної навколишньому середовищу, на загальну суму 304,6 млн грн.

Екоінспекторам запропоновано уточнити мережу підконтрольних об’єктів за Переліками об’єктів господарювання з високим і середнім ступенем ризику щодо впливу їх на природу. Таким чином, держаудитори наголошують на опрацюванні повних даних державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань разом із органами виконавчої влади, фіскальною службою, органами статистики.

Крім того, було б доречним вдосконалити претензійно-позовну роботу для стягнення екологічних збитків, завданих довкіллю. При цьому аудитори рекомендували посилити контроль за повнотою обрахування розміру шкоди за порушення вимог природоохоронного законодавства на Херсонщині.

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області