Херсонська районна виборча комісія надала стороннім особам повний доступ до комп‘ютера та паролі?

4 года назад 0

Пізно ввечері поліцію викликали до будівлі Херсонскої обласної державної адміністрації на площі Свободи, 1. Про це у соціальній мережі Facebook повідомив депутат Херсонської міської ради (УКРОП, депутатська група «За майбутнє») Богданов Віталій Володимирович. Поліція зафіксувала незвичний випадок порушення законодавства під час підготовки до місцевих виборів-2020.

Так, на один з комп’ютерів виборчої комісії, що знаходиться в «Білому домі», намагалися встановити програмне забезпечення невідомі особи. Голова комісії викликав поліцію. Вочевидь йдеться про Херсонську районну виборчу комісію. За даними на сайті Центральної виборчої комісії головою Херсонської районної територіальної виборчої комісії Херсонської області є Гладкий Владислав Вадимович, його було делеговано від політичної партії «За майбутнє». В цій же будівлі знаходиться Херсонська обласна виборча комісія, якою керує Бузак Тарас Олександрович (квота «Європейської Солідарності»). В обласній комісії заперечили причетність до порушення.

На місці події працювали слідчі Головного Управління Національної поліції України в Херсонській області.

Як повідомила в поліції, один з членів районної комісії викликав свого знайомого, аби той допоміг у встановленні програмного забезпечення. При цьому на комп‘ютер головного бухгалтера було встановлено програму віддаленого доступу, також надано сторонній особі повний доступ до комп’ютера, електронного ключа, паролів та комп’ютерної мережі. Слідчі дії продовжуються, були опитані члени комісії та технічні працівники.

Попередньо зазначені дії можуть підпадати під статтю 361 Кримінального кодексу України. Санкції статті передбачають штраф до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк.