Як кум куму від НАЗК та прокуратури врятував

5 лет назад 0

2015 року портал “Наші гроші” опублікував журналістське розслідування щодо можливої корупційної схеми, яка стала можливою завдяки невтомній діяльності дружини директора Департамента освіти, науки та культури Херсонської обласної державної адміністрації, депутата Херсонської обласної ради (Блок Петра Порошенка “Солідарність”) Криницького Євгена Анатолійовича, Криницької Ірини Вадимівни.

Криницький тоді заявляв, що на нього оголосили полювання і всі наведені факти – це схема дискредитації “Блоку Петра Порошенка”. ТОВ “Освіта” (ЄДРПОУ 40042706), засновником якого була Ірина Вадимівна Криницька, надавало послуги Управлінню освіти, яким керував її чоловік та низці підпорядкованих учбових закладів. Депутат Херсонської обласної ради (Самопоміч) Шадрін навіть пропонував нагородити Ірину Вадимівну Криницьку до Дня підприємця.

Що ж було далі?

Прослідкуємо за подіями 4 років.

2016 року Криницька Ірина Вадимівна продала ТОВ “Освіта” іншому бенефіціару, Спогісу Кирилу Олександровичу за 609 гривень. Це було вказано в декларації Криницького за 2016 рік. Це половина від статутного капіталу ТОВ “Освіта”, інша половина залишається в Анатолія Стоцького.

Кирило Спогіс – це кум Євгена та Ірини Криницьких.

Спогіс Кирило та Спогіс Марія  не дуже люблять Facebook. Їм більше до вподоби російська соціальна мережа “Одноклассники”.

У друзях у Кирила Спогіса – сам пан Криницький та його компаньйон у бізнесовій діяльності дружини Криницького пан Анатолій Стоцький, з яким була пов’язана вже покійна Катерина Гандзюк через спільну грантову діяльність за кошти міжнародного фонду “Відродження”. Також пан Стоцький є співзасновником ТОВ “Освіта”.

2017 року За Криницька декларує 5700 доларів США заощаджень. Ірина Криницька “працює” юристом в “КримSOS” і може собі дозволити трохи заощадити. Її чоловік продовжує очолювати обласне Управління освіти.

2018 року Криницький продає громадянину Лушнікову Сергію Вікторовичу “рухоме майно” (скоріш за все – автомобіль чи обидва автомобілі) за 141 тисячу 080 гривень.

2019 року пан Криницький відвідує Київ у складі делегації представників “Блоку Петра Порошенка”. Криницький фотографується з народним депутатом (БПП) Співаковським Олександром Володимировичем, громадською діячкою Іриною Ханіковою та очільником Херсонської області Андрієм Гордєєвим.

Діяльність ТОВ “Освіта” протягом 2016-2019 років

Як же при цьому складається ситуація з ТОВ “Освіта”, яким тепер володіють близька Криницьким людина, пан Спогіс та приятель Криницьких, пан Стоцький? Незважаючи на нове журналістське розслідування та звернення до НАЗК – прекрасно!

За даними бази даних і публічних закупівель та ТОВ “Освіта” у 2017 році навіть виграло тендер на чи то поставку, чи то виготовлення друкованої продукції з елементами захисту на 11 тисяч 054 гривні 70 копійок – додатків до свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації у кількості 173 шт. – до Херсонського морехідного училища рибної промисловості. ТОВ “Освіта” надало єдину пропозицію і … виграло тендер. Зрозуміло, що ніхто інший взяти участь у тендері і зробити додатки до свідоцтв про присвоєння робітничої кваліфікації не зміг би – бо персональні дані учнів (курсантів) знаходяться виключно в ХМУРП та передаються виключно до Управління освіти.

За даними аналітичної системи Є-Дата, у 2019 році ТОВ “Освіта” продовжує плідно працювати на благо двох своїх бенефіціарів, Стоцького та Спогіса, пов’язаних надзвичайно теплими та дружніми стосунками з Криницькими.

 

Жодного офіційного покарання ні пан Криницький, ні його дружина – не отримали. Більше того, Криницька повернулась на посаду Радник з питань внутрішньо переміщених осіб, на якій працювала ще 2015 року.

Про вакансію було офіційно повідомлено після того, як радник з питань ВПО Ібрагімов Руслан терміново виїхав з України разом з дружиною та донькою. За неофіційною інформацією, Ібрагімову надходили неодноразові погрози від різних кіл. Цікаво, хто ж замовив погрози в бік Ібрагімова?