Торбіна доправили в слідчий ізолятор СБУ

5 лет назад 0

29 жовтня 2018 року біля Херсонського слідчого ізолятора адвокат Торбіна Сергія – Юрій Хазов розповів про те, що його підзахисного, якого звинувачують у «справі Катерини Гандзюк» вночі таємно перевезли до Києва. Про це пише “Херсонщина за день”. “Причому тепер Сергій Торбін перебуває у стінах СІЗО Київського СБУ:
– Вчора мені подзвонили і сказали, що мого підзахисного – Сергій Володимировича Торбіна було етаповано до міста Києва. При цьому мене як захисника офіційно про це не повідомили, ні про будь-які дії, які вчинятимуться процесуальні. Сьогодні я відвідав Херсонський слідчий ізолятор, зустрівся з начальником установи. У розмові мені повідомили, що існує Постанова заступника прокурора області Сергія Циганка про термінове етапування Сергія Торбіна до слідчого ізолятора СБУ міста Києва. Строк етапування був вказаний з 22 жовтня по 9 листопада. Це етапування було здійснено для проведення слідчих та процесуальних дій – причому у постанові не зазначено яких саме дій. Але, кримінальне провадження в даному випадку тут вже інше – його ведуть співробітники Служби безпеки України Києва також за фактом замаху на Катерину Гандзюк, за класифікацією іншою. Я вважаю, що всі дії процесуальні та все, що буде отримано в результаті за участі Сергія Торбіна без його захисника – це неприпустимо та бездоказово.
Окрім того в постанові прокурора Циганка зазначена адреса, куди саме відвезли Сергія Торбіна – це Київ, Аскольдів провулок 3А. Там знаходить слідчий ізолятор Київської СБУ. Ми просимо колег зараз дізнатися на якій все таки підставі було так вчинено із Торбіним, і зробимо все для того, аби повернути його назад в Херсон. Також я підготую адвокатські запити, щодо законності етапування мого підзахисного – до прокуратури Херсонської області, до слідчого управління та слідчого ізолятора.
Як повідомила жінка Сергія Торбіна – Олеся, яка теж сьогодні прийшла до слідчого ізолятора Херсона, жодних повідомлень про етапування Сергія не отримувала і вона:
– Всі ці дії правоохоронних органів почалися не вчора, не з цього етапування, а набагато раніше. Ще 17 серпня, коли його затримали, то утримували в службових кабінетах на Кірова, лише 20 серпня йому надали адвоката. Тим часом 18 серпня до нас додому прийшли з обшуком. Цей обшук був незаконний, адже його проводили без жодних документів, працівники правоохоронних органів погрожували мені, що вони виламають двері, і тільки через погрози я впустила їх. Лише численні звернення до прокурора та захисника з прав людини, зусилля нашого адвоката допомогли нам перевести чоловіка в слідчий ізолятор тимчасового тримання. А вчора його вивезли – і ніхто нічого про це не знав! Мене просто обурює те, що людина 4 роки захищала незалежність України на Сході, а тепер і держава, і правоохоронні органи позбавляють його будь-яких прав.”