В Херсоні хотіли вкрасти дизпалива на 1,5 мільйони доларів

5 лет назад 0

Несподіваний розвиток отримала давня історія з судном МРІЯ, яке в серпні 2019 року СБУ і ДПСУ заарештували і доставили в порт Херсона у зв’язку з доставкою палива окупаційним силам РФ в Севастополі. Про це пише “Ньюзбрейкер”.

Так, 7 жовтня 2019 року українські правоохоронці нарешті здобули перемогу – після довгих розглядів суд передав “МРІЯ” в управління АРМА – державного агентства з розшуку та управління активами. Ухвала про це з’явилася в єдиному реєстрі судових рішень (https://reyestr.court.gov.ua/Review/84810858)

На цьому, здавалося, можна було б поставити крапку, але … Розуміючи марність своїх спроб законно повернути судно-контрабандист, власники “МРІЯ” відкликали свою скаргу на арешт судна (реєстр судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/Review/84836352 ) і вже 16 і 17 жовтня 2019 року вирішили атакувати Херсонський апеляційний суд, розкручуючи через проросійські ЗМІ провокаційну кампанію проти українських правоохоронців і суддів. Паралельно з цим організовуються проплачені пікети будівлі Херсонського апеляційного суду, учасники яких намагаються чинити тиск на його голову (найцікавіше, що керівник суду з цієї причини жодного рішення не прийняв).

Навіщо така активність, запитаєте ви? А ось навіщо – поки правоохоронці відволіклися на незрозумілий і нелогічний мітинг, до “МРІЯ” швиденько підійшло інше орендоване судно “ДЕСНА”, яке під шумок спробувало перекачати близько 2 тисяч тонн нерозмитненого дизельного палива, ціна якого, на хвилиночку, становить понад 1,5 млн. доларів США.

Зрозуміло, чому заради такого куша був найнятий десяток активістів з плакатами, які, до слова, відпрацювавши проплачений час згорнулися хвилина в хвилину, як закінчилася погодинна оплата.

На жаль для власників, правоохоронці і судді виявилися не з боязких і блокували спробу фактично контрабандно вивезти нерозмитнене паливо.

Чи то від злості, чи то від безсилля, чи то з якихось інших невідомих нам мотивів, після всього цього на “МРІЯ” вивісили банер вже не до суду, а до СБУ – «СТОП – СБУ» і «МРІЯ захоплений 39 ДЕНЬ» ( все б нічого, але навіть за їхньою логікою МРІЯ затримана 55 днів). Чи то вони рахувати не вміють, то чи операції готувалася заздалегідь, але довелося трохи відкласти, а на нові плакати вже не залишилося …

Раніше Херсонський міський суд відмовив у задоволенні клопотання СБУ та прокуратури АР Крим в арешті судна «Мрія». Після цього, за даними сайту MarineTraffic, у середині серпня судно залишило порт у Херсоні, взявши курс на Одесу, а потім вийшло в нейтральні води Чорного моря. Зараз корабель стоїть неподалік від Одеси в межах українських територіальних вод.

10 серпня прокуратура АРК провела обшук в Херсоні на судні «МРІЯ». У відомстві стверджують, що в червні 2015 року це ж судно, але під назвою «ВІЛГА», постачало паливо для підрозділів Чорноморського флоту Росії в Севастополь.

У реєстрах міжнародного судноплавства згадується танкер з колишньою назвою «ВІЛГА», який зараз називається «МРІЯ» і нещодавно був перереєстрований під прапором України.

Після анексії Росією українського Криму в 2014 році уряд України оголосив усі кримські порти закритими, вхід в них будь-якого судна є порушенням не тільки законодавства України, а й міжнародних норм судноплавства, повідомляє сайт “Радіо Свобода”.