Володимир Сальдо зніс історичний будинок в центрі Херсона. Чи притягнуть його до відповідальності?

4 года назад 0

За кермом екскаватора та без дозвільних документів … діючий депутат Херсонської міської ради та кандидат на посаду міського голови Володимир Сальдо зносить частину будівлі у центрі Херсона по вул. Гімназична, 1.

Сталася подія 11 жовтня, фактично, за два тижні до місцевих виборів. У цей же день, на місці події та у присутності десятків херсонців кандидат кореспондентам ТСН заявив, власника будівлі знайти складно.

А самовільне знесення частини будинку мотивує її непрезентабельним виглядом та бажанням облаштувати на цьому місці сквер.

А ВЛАСНИК ХТО?

У будинку по вул. Гімназична, 1 власник є. Засновник та директор компанії «КВАРЦ-ПІВДЕНЬ» Віталій Голуб говорить, будівля – актив його компанії.

Разом із тим Віталій Голуб пояснює і причини, чому сьогодні взятися за якісь роботи на цьому місці не можливо.

На запитання, чи пов’язаний хоча б якимось чином Володимир Сальдо із вказаною будівлею, засновник та директор компанії «КВАРЦ-ПІВДЕНЬ» Віталій Голуб говорить, «ні».

Інформацію щодо будівлі по вулиці Гімназичній, 1 підтверджує адвокат Денис Блонський. Судові процесі стосовно цього дому тривають із 2017 року. Тож на руках має купу документів, серед яких і свідоцтво права власності.

У судах пан Денис представляє інтереси компанії «КВАРЦ-ПІВДЕНЬ».

Говорить Денис Блонський і про останні рішення Господарського суду Херсонської області щодо вказаної будівлі на користь компанії «КВАРЦ-ПІВДЕНЬ».

Підтверджує адвокат і факт неодноразового звернення до Херсонської міської ради із заявами про передачу земельної ділянки під будівлею в оренду компанії «КВАРЦ-ПІВДЕНЬ». Проте щоразу були відмови.

Разом із тим питання щодо власника вказаної будівлі у місцевих ЗМІ підіймається не вперше. У січні 2019 року на сайті агентства громадської журналістики «МОСТ» виходить розслідування стосовно дому по вул. Гімназична, 1. Більш детально за посиланням.

ЗНИЩИЛИ ЧАСТИНУ ДОКАЗІВ?

На сьогодні будинок по вулиці Гімназична, 1 арештований. І підтвердженням тому є відповідні ухвали Херсонського апеляційного суду.

Денис Блонський пояснює, що за навмисне знищення чи пошкодження доказів законом передбачена відповідальність. Передбачені і санкції статті кримінального кодексу щодо знищення чужого майна.

ЗАЯВА В ПОЛІЦІЮ

Адвокат Денис Блонський говорить, заяву в поліцію щодо руйнування будинку по вулиці Гімназична, 1 подали 13 жовтня. Сподівається на швидку реакцію правоохоронних органів.

ДУМКА ГРОМАДСЬКОСТІ

У сюжеті ТСН зібрані коментарі херсонців, яких, дійсно, не влаштовує зовнішній стан будівлі по вул. Гімназична, 1. Проте жоден із опитаних про необхідність її знести не говорив. Разом із тим у соціальних мережах дії Володимира Сальдо викликали чималі дискусії.

Відомий у Херсоні архітектор Андрій Луцик на своїй сторінці у Facebook пише: «Сальдо зніс історичну будівлі в центрі міста в рамках своєї виборчої кампанії. Таким чином, із таким же аргументом, можна зруйнувати половину історичного центру. На жаль, у нас дуже багато будівель не мають охоронного статусу, це також провал місцевої політики із охорони культурної спадщини…»

Журналіст Євгенія Вірлич ділиться наступними міркуваннями: «В центрі Херсона знесли будиночок, який, власне, не є пам’яткою і в ньому давно оселились безхатченки, він поступово руйнувався. Але він представляє цінність з точки зору архітектури та історії. Це будиночок на розі Ушакова та Гімназичної. Більш того, ініціатори зносу навіть гордяться тим, що це зробили: тіпа звалище прибрали.

Господи, що ж у вас в головах? Виходить, будинок Фалєєва – це мабуть теж звалище? Або будинок Суворова? Яка там, в біса, історична чи архітектурна цінність? Навіщо намагатись відновити, якщо можна просто зрівняти з землею? Навіщо прибирати і боротись за відновлення, якщо можна просто знести? А найбільш цинічне – цим можна навіть пишатись… Жесть якась…».

Зустрічаємо й чимало іронічних дописів. Як от, наприклад, коментар від Ігоря Петюренко: «Взагалі Сальдо класний мер… Лебединка була висушена, сходи до драмтеатру відремонтовані, баня в порт відреставрована, готель 1 травня «приватизовано». А ще по дрібницях – відмінено полив і місті, здана ракета на метал. І так… голосуйте за нього, він порядок наведе».

Стас ВІЛЬНИЙ.