Зарплати голів громад на Херсонщині суттєво виросли

3 года назад 0

Зменшились вони лише в Горностаївці.

Доходи голів міських, селищних та сільських громад Херсонщини у 2020 році суттєво виросли. Про це свідчать їхні декларації, розміщені в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зокрема, значно зросли доходи міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка. За 2020 рік він задекларував зарплату (яка включає в себе матеріальну допомогу, премії та інші надбавки) майже в 738 тис. грн, що в середньому становить 61,5 тис. грн/місяць, і пенсію майже в 99 тис. грн (або 8,2 тис. грн/міс).

У 2019 році зарплата Коваленка становила 432 тис. грн, або в середньому 36 тис. грн/міс.

Міський голова Берислава Олександр Шаповалов у 2020 році задекларував зарплату майже в 613 тис. грн, або в середньому 51 тис. грн/міс. А також пенсію в 64,5 тис. грн — або майже 5,4 тис. грн/міс.

У 2019 році його зарплата була меншою — 530,5 тис. грн, або в середньому 44,2 тис. грн/міс.

Міський голова Генічеська Олександр Тулупов у 2020 році отримав зарплату в 455 тис. грн, або в середньому майже 38 тис. грн/міс. У 2019 році вона була трохи меншою — 400,5 тис. грн, або в середньому 33,4 тис. грн/міс.

Також Тулупов задекларував дохід від відчуження (продажу) в 2020 році нерухомого майна на суму 326 тис. грн.

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв задекларував отриману в 2020 році зарплату народного депутата України в 400 тис. грн, зарплату на своїй нинішній посаді майже в 18,3 тис. грн, а також більше ніж 4 млн грн дивідендів, отриману спадщину приблизно на півмільйона грн і 7 тис. грн доходу від здачі в оренду майна. До нових для себе обов’язків міського голови Колихаєв приступив 27 листопада 2020 року, під час проведення першої сесії Херсонської міськради восьмого скликання.

Новообраний селищний голова Новотроїцького Генічеського району Петро Збаровський торік працював у ТОВ “Віндкрафт Таврія” і за сумісництвом у ТОВ “Віндкрафт Таврія”. Судячи з його декларації, зарплата на цих підприємствах з усіма доплатами разом становила більше 50 тис. грн/міс.

На посаді селищного голови за неповні 2 місяці роботи він заробив 42,4 тис. грн, а також отримав пенсію майже в 95,4 тис. грн — майже 8 тис. грн/міс.

Як Петро Збаровський повідомив нещодавно у соцмережах, зараз він отримує на руки біля 50 тис. грн зарплати на місяць.

“Я не хочу красти, краще по чесному. І бізнесу також не маю, і автомобіль узяв у розстрочку, і рахунків не маю, і іншої розкоші. Не заглядаю, хто і скільки заробляє, але точно знаю, що в середньому подібні керівники мають таку ж зарплату, а в успішних підприємствах на високому рівні зарплати і працівників. Не можу сказати точно, але зарплата моїх заступників на 15-20% менше моєї”, — написав він.

Новообраний міський голова Каховки Віталій Немерець за неповні 2 місяці роботи на своїй посаді у 2020 році встиг заробити майже 51,5 тис. грн. Також він задекларував пенсію в 120 тис. грн, або 10 тис. грн/міс.

Водночас, судячи з поданої декларації, його родина не має жодних інших доходів: ані зарплат, ані допомоги по безробіттю.

Селищний голова Любимівки Каховського району Сергій Коновалов задекларував зарплату у 2020 році в 438 тис. грн, або в середньому майже 36,5 тис. грн/міс. Окремо він зазначив отриману матеріальну допомогу на оздоровлення та вирішення соціально-побутових проблем розміром 56,1 тис. грн.

У 2019 році його зарплата була трохи меншою — 390,5 тис. грн, або в середньому 32,5 тис. грн/міс.

Селищний голова Верхнього Рогачика Світлана Коротун задекларувала у 2020 році зарплату в 376 тис. грн, або в середньому 31,3 тис. грн/міс. У 2019 році вона отримала майже 340 тис. грн, або в середньому 28,3 тис. грн/міс.

Сільський голова Костянтинівки Каховського району Олексій Кільдеров задекларував у 2020 році зарплату майже в 452 тис. грн, або в середньому 37,7 тис. грн/міс.

У 2019 році його зарплата була суттєво меншою — 314,3 тис. грн, або в середньому 26 тис. грн/міс.

Натомість його колега, селищний голова Горностаївки Дмитро Ляхно у 2020 році заробив менше, ніж у 2019-му.

За поданою ним декларацією, його зарплата торік становила 242,3 тис. грн, або в середньому майже 20,2 тис. грн. Тоді як у 2019 році він у середньому отримував 23,5 тис. грн.

— Торік ми прийняли рішення урізати зарплати посадовців селищної ради і мені, як селищному голові, в першу чергу. Це було пов’язано з запровадженням карантину і труднощами, з якими ми тоді стикнулися. Багато хто мене не підтримав, але це була вимушена міра. З цієї ж причини ми почали реорганізацію позашкільних закладів освіти. Це дозволить оптимізувати управлінський персонал і зменшити навантаження на наш бюджет, — прокоментував Дмитро Ляхно.

Нагадаємо, що щорічна кампанія декларування має завершитися 31 березня. На час підготовки матеріалу ще не всі голови громад Херсонщини встигли прозвітувати про отримані ними доходи.

Як повідомляв “Новий день”, депутати Новокаховської міськради пропонували позбавити у 2021 році свого міського голову Володимира Коваленка премій та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Проте більшість народних обранців цю пропозицію не отримали.

У свою чергу Коваленко висловив сподівання, що уряд скасує “принизливу процедуру” з затвердження умов оплати міського голови.

— Принаймні, є наміри виключити це питання з повноважень місцевих рад, як це свого часу було з затвердженням умов оплати праці секретаря рад та заступників міського голови, — пояснив він.

Олег БАТУРІН. Новий день