Безцінний дарунок медикам зробили хлібороби на Херсонщині

3 года назад 0

Микола Шмигирівський та Василь Дудка передають документи на подарований апарат медичному директору кардіоцентру Олександру Калайді та завідуючій лабораторією Майї Прутяній

Діагностика небезпечних захворювань у Херсонському обласному кардіоцентр вийшла на новий якісний рівень. А численні його пацієнти позбавилися зайвих витрат. І все завдяки двом сільськогосподарським підприємствам з Нижньосірогозчини, котрі об’єднали зусилля заради допомоги лікувальному закладу та хворим людям. Товариство з обмеженою відповідальністю «Новопетрівське» та фермерське господарство «Козаче» Миколи Дудки разом склалися, та й придбали для кардіоцентру  суперобладнання – новітній аналізатор елементів крові виробництва США.  Вручати його приїхали до Херсона заступник директора «Новопетрівського» Микола Шмигирівський та партнер і родич засновника фермерського господарства «Козаче» Василь Дудка (на знімку).

Дарувальника не бачать у своїй допомозі нічого визначного – кажуть, підтримувати медиків у скруті вважають своїм обов’язком. Адже від них, у свою чергу, залежить здоров’я тих же хліборобів, котрі нерідко звертаються до кардіодиспансеру для лікування та фахових консультацій.  «З кардіоцентром, а раніше кардіодиспансером я співробітничаю ще з 1995 року. Коли ще був призначений головою Нижньосірогозької райдержадміністрації, до нашого району прибула виїзна бригада кардіологів для обстеження місцевих жителів. Привезли з собою навіть апарат для ультразвукової діагностики – на ті роки ще рідкість. На власні очі побачив та переконався, яка це непроста робота, і наскільки вона важлива для людей. Де б з того часу не працював, але завжди допомагаю медикам, чим можу», — розповів Микола Шмигирівський. «Подарований нами аналізатор не з дешевих. Та грошей не шкода: лікарів треба  підтримувати, бо в разі проблем зі здоров’ям тільки на них вся надія», — додає Василь Дудка.

Новий аналізатор крові для кардіоцентру Херсона

А от медичний директор кардіоцентру Олександр Калайда відверто називає презент від хліборобів безцінним. І є чому!

— Аналізатор крові у кардіоцентрі був власний. Та він остаточно вийшов з ладу більше восьми років тому, а на нову модель гроші ніяк не спромоглися виділити ані з державного, ані з обласного бюджетів. Тож доводилося брати аналізи крові і возити до приватних лабораторій. А там за один аналіз брали з пацієнтів по 120-200 гривень. І тим нікуди було подітися – платили, оскільки без аналізу правильного діагнозу не поставити. Тепер ця медична послуга для хворих знову стане безкоштовною, — задоволений Олександр Калайда. Не натішиться новим апаратом і завідуюча клініко-діагностичною лабораторією Майя Прутяна. Ще б пак: новісінький апарат «E-Lyte Plus» виконує до шестидесяти аналізів на годину, визначаючи рівень у крові натрію, кальцію, калію, фтору. А від цього залежить точність діагностики та дозування препаратів у випадку порушень серцевого ритму, ендокринних патологій, артеріальної гіпертензії тощо. Причому картина хвороби може змінюватися щогодини, і в лікарів просто немає часу чекати, доки аналізи відвезуть до приватної лабораторії, й повернуться з відповіддю. Дані необхідно отримувати дуже швидко, і вони мають бути максимально точними – адже інколи це питання життя й смерті. Тому презентованому лікувальному закладу апарату справді ціни немає. До того ж, у комплекті до нього йде безперебійне джерело автономного живлення, яке забезпечує роботу протягом години у автономного режимі, на випадок аварії чи інших перебоїв з електроенергією.

Тож доброчинцям з Нижніх Сірогоз щиросердно дякує і керівник кардіоцентру Олег Мазуряк.

— Фермерське господарство «Козаче» та сільськогосподарське підприємство «Новопетрівське» можу з повним правом назвати друзями кардіоцентру. Минулого року вони допомагали купувати ліки, позаминулого – придбали два дуже недешеві функціональні ліжка для відділення інтенсивної терапії. Впродовж останні п’ять років отримуємо від них і продукти для харчування хворих. Коли була проблема із пальним для спецавтомобілю, який обслуговує екстрені виклики з районів, вони також не відмовили у допомозі, яка надійшла саме вчасно, — розчулений Олег Мазуряк. – Тож від імені всього трудового колективу кардіодиспансеру хочу подякувати небайдужим керівникам цих підприємств. І побажати їм, аби здоров’я ніколи їх не підводило. Та якщо підведе – вже ми прийдемо на поміч.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ. 

Фото автора.