Каховська лікарня виявилась не готовою до запровадження платних послуг

3 года назад 0

Деякі запропоновані медиками тарифи шокували членів виконкому міськради.

1300 грн за комп’ютерну томографію головного мозку, 1541 грн за розтин тіла померлого, а також значно вищі ніж у приватних кабінетах ціни на лабораторні дослідження. Ці та інші запропоновані дирекцією комунального некомерційного підприємства “Каховська центральна міська лікарня” тарифи на платні послуги шокували членів виконкому Каховської міськради. Коли ж вони спробували з’ясувати, чому їх розрахували саме таким чином, директорка ЦМЛ Олена Мазур лише розвела руками.

— Чому у вас “пакетні” лабораторні дослідження коштують дорожче за окремі аналізи? Зазвичай же навпаки, дешевше все зробити “пакетом”. І чому ви записали розтин тіла до платних послуг? Його ж проводять для виявлення дефектів у наданні медичної допомоги померлим. Відколи це стало платно? І чому у вас серед платних послуг є утримання тіл патологоанатомічного бюро? Це ж окрема структура, яка не входить до складу лікарні. Як за чужі послуги ви можете брати гроші? — здивувався член виконкому Костянтин Ухов.

Обурили присутніх й захмарні розцінки на послуги придбаного кілька років тому за кошти платників податків усього Каховського району комп’ютерного томографу.

— Коли ви просили у сільрад виділити гроші, то обіцяли, що послуги томографу будуть безоплатними для сільських жителів. Вийшло навпаки. Тепер каховчанам доводиться їздити на томограму до Нової Каховки, — дорікнула Олені Мазур заступниця міського голови Каховки, ексголова Зеленопідської громади Галина Лобунько.

— У Каховці за комп’ютерну томограму просять 1300 грн, у Новій Каховці — 1000 грн. Чому така різниця? — запитали інші члени виконкому.

— Тому що у нас томограф на 16 зрізів і він новий. І [такі тарифи] це єдина можливість, що лікарня може заробити. Свої зобов’язання щодо проведення томограми ми виконуємо. Бо попереджали, що безоплатно для пацієнтів це буде лише під послугу гострого інсульту. Більше 800 осіб уже скористались КТ безоплатно. А по ціні на лабораторні дослідження у нас є методичні рекомендації. Ми їх перевіряли калькуляторами. Там усе перевірено. Лабораторія дуже дорога. У неї велика затратна частина, — відповіла Олена Мазур. 

Водночас вона визнала, що в запропонованому нею переліку платних послуг, дійсно, є грубі помилки. 

— Так, у нас нема патологоанатомічного бюро. Це помилка. І розтин тіла ми надаємо безоплатно. А в переліку послуг може бути все, що завгодно. Це про всяк випадок, — заявила Олена Мазур.

Плутана і погано обґрунтована відповідь директорки ЦМЛ ще більше обурили членів виконкому. Вони припустили, що розцінки на платні послуги лікарні писалися абияк і що Олена Мазур могла навіть не читати, що виносить на розгляд виконавчого комітету. Вочевидь, разом із нею не читала цей документ і профільна заступниця міського голови Каховки Галина Гондарева, яка, судячи з оприлюдненої на офіційному сайті міськради інформації, надала позитивні висновки запропонованим лікарнею розцінкам.

У поганій організації роботи лікарні звинуватив Мазур перший заступник міського голови Руслан Романенко. Він припустив, що з таким підходом у закладі ніколи не вдасться навести лад. 

Зрештою, затвердження тарифів виконавчий комітет вирішив відкласти і попросив директорку ЦМЛ краще підготуватися до обговорення цього питання.

Нагадаємо, що лікарні мають право надавати платні послуги. Зокрема, тим пацієнтам, які не уклали декларацію з сімейним лікарем або не мають від нього направлення на лікування або проведення обстежень.

Олег БАТУРІН.