Кожній лікарні – спостережну раду!

3 года назад 0

До кінця 2021 року в Україні з’явиться нормативна база для створення спостережних рад управління лікарень.

«Зараз більшість закладів охорони здоров’я взагалі не має елементів корпоративного управління. Звідси ми маємо незрозумілий розподіл коштів, наданих їм від НСЗУ, відсутність планів розвитку закладів та системну потребу контролю лікарні з боку власника — місцевої влади. Спостережні ради — це сучасний та цивілізований шлях залучення до процесу розвитку закладу охорони здоров’я всіх стейкголдерів – депутатів місцевих рад, департаментів охорони здоров’я обласних адміністрацій представників медичних колективів, пацієнтських організацій тощо. Це напряму сприятиме покращенню надання медичних послуг. МОЗ вже розробив проєкт постанови Кабінету Міністрів України, до кінця року він має бути прийнятий», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

За інформацією прес-служба Міністерства охорони здоров’я, пропозиції містять конкретні інструменти для організації ефективного корпоративного управління та гарантують якісну медичну допомогу, орієнтовану на пацієнта.

У повноваженні спостережних рад – можливість впливати на роботу закладу, брати участь в обранні та звільненні керівництва, проводити внутрішній аудит медичного закладу.

Представники громадськості утворюють більшість складу спостережної ради, з метою забезпечення незалежності судження при прийнятті рішень. 

З метою прозорого та неупередженого формування спостережної ради передбачається створення конкурсної комісії у складі дев’яти осіб, до складу якої входять: представники власника закладу охорони здоров’я (3 особи); представники структурного підрозділу з питань охорони здоров’я та місцевої державної адміністрації (3 особи); представники громадських об’єднань (3 особи).

Анатолій НІКОЛАЄВ .