Ковідних хворих з Миколаївщини не чекають на Херсонщині

3 года назад 0

Чи прийматимуть медичні стаціонари Херсонщини ковідних пацієнтів з Миколаївщини, де вже відчувається дефіцит ліжко-місць, підключених до систем постачання кисню? Неофіційно, «гінці» вже зондують грунт на предмет можливості прийняти тут того чи іншого пацієнта у важкому стані. Принципової заборони на це немає, оскільки Національна служба здоров’я оплачує лікарням надання медичних послуг незалежно від того, з якого регіону України прибув хворий. Однак про масову евакуацію інфікованих з сусідньої області до нас не йдеться – принаймні, поки що.

— З-поміж наших пацієнтів небагато, але є такі, хто зареєстрований у іншому регіоні, але реально живе в Херсоні. Ми звертаємо на увагу не на «прописку», а оцінюємо його реальний стан та потребу в шпиталізації. Про масовий прийом іногородніх хворих не йдеться, оскільки це мають вирішувати централізовано, а не через якісь особисті контакти. Тим більше, що кількість вільних ліжко-місць для заражених коронавірусом у нас теж починає скорочуватися. В січні, наприклад, було близько дев’яноста таких хворих, у лютому – шістдесят, а з середини березня знову почалася нова хвиля епідемії, і на сьогодні вже є 153 ковідних пацієнти. Та можливо їх розмістити майже вдвічі більше, — інформує заступник медичного директора клінічної лікарні імені Тропіних Херсона Євген Миронов. 

У свою чергу, начальник міського управління охорони здоров’я Херсона Світлана Межерицька запевнила, що питання про організований прийом хворих з Миколаївської  чи якихось інших регіонів до клінічних лікарень обласного центру не розглядалося. «Його ні з ким не обговорювали», — запевнила Світлана Віталіївна. Та й доцільність такого кроку дуже сумнівна: куди приймати «сусідів», якщо невдовзі може статися так, що для «своїх» місць не вистачатиме!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.