На Херсонщині знизилися показники вакцинації дітей до 2 років

3 года назад 0

29 квітня 2021 року КНП «Херсонський обласний центр громадського здоров’я» провів онлайн прес-конференцію, приурочену до Європейського тижня імунізації. В поточному році Тиждень триває з 26 квітня по 2 травня і проходить під гаслом «Вакцини зближують нас». Про це повідомляє пресслужба Херсонського обласного центру громадського здоров’я. 

До участі в заході долучилися медичні працівники первинної ланки надання медичної допомоги, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

«Дуже давно питання імунопрофілактики не стояло так гостро. Сьогодні це питання виживання економіки країни, захворюваності та високої смертності людей. Боротьба з вакцинокерованими інфекціями є однією з основних складових системи громадського здоров’я: це здоров’я нашого суспільства, це безпечне і здорове майбутнє наших дітей», – зазначив, відкриваючи захід, головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич .

Під час пандемії рівень охоплення плановими щепленнями знизився майже на 30%. Закликала змінити ситуацію Ірина Волошина , національна консультантка ПРООН з питань вакцинації в Херсонській області: «Я б дуже хотіла, щоб сімейні лікарі та педіатри активізувалися максимально, проводили обдзвони, активно закликали батьків з дітками на вакцинацію. Лише спільними зусиллями, влади, лікарів, фахівців сфери громадського здоров’я, ми зможемо підвищити обізнаність населення і прихильність до вакцинації».

Наразі в усіх закладах області, що проводять імунізацію, доступні усі імунобіологічні препарати, закуплені за кошти державного бюджету. Херсонська область у 2020 році отримала імунобіологічних препаратів на суму понад 11 млн. грн., від початку поточного року вже надійшло препаратів на суму 2,6 млн. грн.

Під час пандемії батьки намагаються якомога рідше відвідувати медичні заклади, тому показники вакцинації дітей до 2 років від початку 2021 року дуже знижені. За словами Тетяни Карчевич , головного експерта Департаменту здоров’я облдержадміністрації за напрямком «Педіатрія», від поліомієліту щеплено 17,1% дітей у віці до 1 року і 11,6% дітей віком 18 місяців (у 2020 році ці показники складали 27% і 18,1% відповідно).

Не кращою є ситуація з щепленнями АКДП проти дифтерії, правця та кашлюка: вакциновано 10,6% дітей до 1 року та 5,8% дітей віком 18 місяців. Нижчими за показники по Україні є відсотки вакцинованих в області від кору, краснухи і епідемічного паротиту: по області 17,4%, по Україні – понад 20%.

До вакцинальної кампанії в області долучаються приватні заклади: 3 ФОП з Голої Пристані, м. Нова Каховка та Олешки, а також 2 приватних медичних заклади охорони здоров’я м. Херсона.

Про особливості проведення рутинної імунізації дітей з низькою масою тіла, з імуносупресивними станами та після пересадження кісткового мозку розповіла Наталія Василенко , головний експерт Департаменту здоров’я облдержадміністрації за напрямком «Дитяча імунологія». Таких дітей теж потрібно вакцинувати для захисту і збереження їх здоров’я.

Вакцинація – найкраща інвестиція у збереження здоров’я наступного покоління! Зробіть щеплення, захистіть себе і своїх дітей!