Очільник херсонської «Тропінки» розповів, як у лікарні рятують від COVID-19

3 года назад 0

Херсонську лікарню, яку в народі називають «Тропінкою», практично повністю перепрофільовано для допомоги хворим на COVID-19. Про те, як ескулапи боряться з непростою недугою, відвойовуючи в неї життя, на своїй сторінці у Фейсбук розповів генеральний директор Херсонської міської клінічної лікарні ім. А. та О. Тропіних Леонід Ремига. Наразі в медзакладі перебувають 173 пацієнти з COVID-19, стан яких ускладнюється пневмонією. 14 хворих перебувають у реанімації, 12 – підключені до апаратів ШВЛ, стан 10 розцінюється як вкрай тяжкий. Кисневу підтримку отримують 142 хворих.

«Саме кисень є основним лікуванням, без нього при тяжкому протіканні ковіду допомогти не можливо. Він необхідний більшості пацієнтів, які потрапляють у стаціонар. У лікарні Тропіних сьогодні найбільш стабільна ситуація із забезпечення киснем», — написав Леонід Ремига.

Лікарню, яку очолює, відомий у Херсоні медик називає «рятівною» і проводить паралель із часами епідемій, коли «Тропінка» приходила на допомогу городянам. Так, у 1921 році в Херсоні був спалах висипного тифу. У першому кварталі зареєстрували понад 7,5 тисяч випадків зараження. Лікарня Тропіних надовго пристосували під порятунок хворих на тиф. Тоді тут розгорнули 240 ліжок. І це на персонал у кількості 13 осіб…   

«Співчуття  об’єднує нас до тих, хто потерпає від біди». Певно, сьогодні цей вислів найбільш точно відображає атмосферу в лікарні Тропіних. Подарована херсонцям понад століття тому «Тропінка» в ці дні втілює ту місію порятунку, яку несла на початку», — резюмував Леонід Ремига.

Марина САВЧЕНКО.